El CAP Just Oliveras està duent a terme una campanya de vacunació contra el xarampió, un virus que després de molts anys torna a ser protagonista amb un alarmant augment de casos a tota Europa.

Salut ha enviat una alerta a les famílies amb nens d’entre 4 i 10 anys que encara no compten amb la pauta completa de vacunació. “És una malaltia altament contagiosa i la podem eliminar amb les vacunacions”, recorda la infermera de pediatria Conchi Torralba. El xarampió es caracteritza per una erupció vermellosa a la pell que pot cobrir tot el cos. Els primers símptomes són els ulls envermellits, la tos i la febre superior als 38 graus.

Espanya sobrepassa el 95% de cobertura vacunal contra el virus, però els casos externs poden causar risc: “En alguns països d’Europa estan augmentant els casos i podria afectar gent vulnerable”, assenyala la infermera.

Enguany a Catalunya ja s’han detectat 16 casos, dels quals només 3 tenien totes les vacunes. Actualment, les dosis s’administren als 12 mesos i 3 anys. Tot i que la majoria de població infantil està coberta, algunes famílies són contràries a la vacunació.

Els nascuts entre 1966 i 1980, vulnerables

Un altre grup de població que s’ha cridat a vacunar és el dels nascuts entre 1966 i 1980, ja que la vacunació no era sistemàtica i universal en aquesta franja d’edat. “Si tenen dubtes ho poden mirar a La Meva Salut o sinó es podrien apropar a l’infermera”, explica Torralba.

Actualment, les vacunes estan disponibles de forma gratuïta als centres de salut.