Els patinets elèctrics hauran de registrar-se i tenir assegurança d’accidents obligatòria segons ha aprovat el Govern d’Espanya durant la reunió del Consell de Ministres del passat dimarts.

La posada en marxa d’un registre, una mena de matrícula com la dels cotxes i motocicletes, hauria d’estar enllestida abans del 2 de gener del 2026. Pel que fa a l’assegurança, l’entrada en vigor pot demorar-se uns mesos, fins que superi els corresponents tràmits parlamentaris i administratius.

“L’objectiu d’aquesta mesura és el de compatibilitzar l’impuls al transport urbà sostenible amb la protecció a les víctimes d’accidents causats per aquests mitjans de transport personal”, segons informa la Guàrdia urbana de L’Hospitalet a les seves xarxes socials.

El projecte de llei de l’assegurança de l’automòbil afecta a un elevat nombre de maquinàries, per exemple, agrícola o de construcció, que passaran a ser considerades com a vehicles de motor. Per tant, els propietaris també hauran de subscriure una assegurança obligatòria de responsabilitat civil.

En concret, es consideraran a partir d’ara vehicles de motor tots els que puguin assolir una velocitat màxima de fabricació superior als 25 quilòmetres (km) per hora o un pes net màxim superior a 25 kg i una velocitat màxima de fabricació de més de 14 km/h.

Ara, el projecte de llei es remetrà al Congrés dels Diputats per tramitar-lo parlamentàriament.

L’alcaldessa Núria Marín ha dit al respecte que “fa anys que reclamem des de L’Hospitalet mesures per acabar amb els problemes que causen els patinets elèctrics. Una reivindicació que vaig traslladar al director de la DGT, Pere Navarro. El govern de Pedro Sánchez fa un pas més i obliga que tinguin assegurança i estiguin registrats”.

Al 2023, L’Hospitalet va superar les 5.000 sancions imposades a patinets elèctrics. Les tres infraccions més denunciades l’any 2023 van ser:

– Per circular per la vorera: 394 sancions.
– Per no respectar el semàfor: 284.
– Per circular dos o més persones: 191.

L’incompliment d’aquestes normes quan se circula amb patinet comporta sancions d’entre 100 i 1.000 euros.