Els paradistes exteriors del Mercat de Collblanc exigeixen a l’Ajuntament que compleixi amb l’acordat i no demori per més temps d’inici de les obres de reforma de les instal.lacions.

Els comerciants han fet pública la seva queixa amb cartells explicatius que han penjat pels voltants del mercat i també han previst evidenciar la protesta en el ple ordinari del mes de març que té lloc aquest dilluns dia 22, a través d’una moció conjunta dels grups d’ERC-EUiA, L’H en Comú Podem i Partit Popular.

La Junta directiva de les parades exteriors del mercat de Collblanc fa gairebé 6 anys que reclama una reforma urgent del conjunt de les instal·lacions. Aquestes han quedat obsoletes i deteriorades pel pas del temps i necessiten una reforma que ajudi a impulsar el comerç. Fa més de cinc anys els comerciants van encarregar un estudi tècnic per a la remodelació de la part exterior del mercat, a on quedava palès el desgast de les estructures, les goteres a les cobertes, bigues mal sustentades, i la presència d’amiant, segons Pilar López, paradista i membre de la junta del Mercat. Amb les condicions actuals “donem una imatge molt negativa de les parades i això no és atractiu per a la clientela”, afirma.

El 2022 l’Ajuntament va assumir el compromís de tirar endavant la reforma en base al projecte dels paradistes. Segons els comerciants, fins i tot es va apuntar el 2023 com a data possible per a l’inici de les obres.

El passat mes de desembre, però, el consistori els informava que la reforma del mercat seria integral, és a dir, s’actuaria sobre totes les parades, interiors i exteriors, per la qual cosa els terminis s’ampliaven.

Davant les inquietuds dels paradistes, fa uns dies representants municipals van informar els comerciants reunits en assemblea de l’evolució del projecte. “Vam deixar clar que els projecte de la reforma del Mercat i la reordenació de les parades exteriors no està paralitzat. S’hi està treballant amb l’objectiu de realitzar-ho. Aquestes obres han de permetre, en una fase posterior, seguir avançant en un projecte integral per al conjunt del mercat que potenciï el seu comerç i el modernitzi ajustant-lo a les necessitats del segle XXI”, ha explicat José Antonio Alcaide, tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme.

Respecte el ritme dels treballs, el regidor assegura que s’està treballant per donar resposta a qüestions que el projecte inicial no resolia, com el número total de parades. “Cal plantejar una reordenació, recuperar espais i donar major potencial al lateral que dona al carrer Martí i Julià. És un edifici patrimonial però cal modernitzar-lo i incorporar noves activitats que atreguin veïns i veïnes tant del barri com de l’entorn”.

El tinent d’alcaldia afirma que “ens hem compromès amb els paradistes a facilitar-los tota la informació respecte les fases i terminis, tenint en compte que la zona exterior serà la primera part en remodelar-se. L’obra té complexitat perquè volem fer-la compatible amb l’activitat comercial. És a dir la primera fase que afectarà les parades exteriors, a la vegada, es plantejarà per zones i es donarà alternativa als comerciants per continuar venent al temps que s’hi fan obres. El projecte treballa amb el mateix número de parades actualment actives.”

Parades exteriors amb més de tres dècades d’història

L’any 1988 prop de 200 comerciants de roba i complements van deixar la venda ambulant per passar a tenir una parada fixa en unes instal·lacions exteriors i a la vegada cobertes. Des de llavors, el mercat exterior ha viscut molts bons moments, però amb el canvi d’hàbits i la manca de relleu generacional els paradistes han vist com aquest gran eix comercial s’ha anat buidant. De fet, ara ja només en queden una seixantena de comerços.

L’edifici central del Mercat de Collblanc el va projectar l’arquitecte Ramon Puig i Cadafalch i es va construir el 1932. La façana d’art déco està catalogada com a bé cultural d’interès local.