L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) ha creat una nova guàrdia de forenses especialitzats en violències sexuals. La nova dotació de forenses dona servei des de febrer a Barcelona ciutat i a L’Hospitalet de Llobregat i atén exclusivament aquests casos.
És una mesura pionera a Espanya i funcionarà durant tot l’any. L’equip que hi treballarà estarà format per personal especialitzat que podrà actuar més ràpidament i en un entorn favorable per a la víctima. Eneko Barbería, director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, ha expressat que “volem fer un pes endavant, dedicar a aquestes violències sexuals, l’espai ambiental i temporal que necessiten, i per tant garantir la immediatesa i exclusivitat, per això creiem que serà un servei ben valorat”.
Com funciona el nou servei de forenses
Quan una persona s’adreça a un centre hospitalari per una agressions sexuals, s’avisa al jutjat de guàrdia. Per ordre judicial, un metge o una metgessa forense de guàrdia es desplaça immediatament al centre hospitalari, on es presta una atenció sanitària i forense integral, incloent-hi, la presa de les mostres que siguin oportunes.
Fins a la data, el servei de guàrdia de medicina forense era indiferenciat, de manera que havia d’atendre també altres tipus d’incidències urgents. Amb la creació del nou servei de guàrdia es garanteix una actuació de medicina forense exclusiva, específica i especialitzada en violències sexuals, 24 hores al dia, 7 dies a la setmana.
Per ara, aquest nou servei estarà actiu a Barcelona ciutat, que registra el nombre més elevat de reconeixements urgents, i a L’Hospitalet de Llobregat. L’any 2024 va concloure amb uns 600 casos a Barcelona i L’Hospitalet.
Dos centres de referència a L’Hospitalet
A L’Hospitalet n’hi ha dos centres sanitaris de referència on es fan les tasques oportunes per la investigació. “Treballen a l’Hospital de Bellvitge i a l’Hospital General de L’Hospitalet, i a Barcelona, també entra el Clínic, en el cas de víctimes adultes, i la Vall d’Hebron, per menors d’edat”, ha afegit Eneko Barbería.
A L’Hospitalet, el servei de guàrdia forense va atendre en un any 90 casos per violència sexual, uns reconeixements urgents que si se suma Barcelona arriben als sis-cents casos.
Cal destacar també que des de l’any passat, l’IMLCFC disposa d’un estàndard propi per a la intervenció en víctimes de violències sexuals, que incorpora les recomanacions dels protocols estatals i internacionals més destacats.