En els darrers cinc anys els ciberdelictes han augmentat un 10 %. Actualment, dos de cada deu delictes es fan a través de les xarxes i dispositius electrònics. Això és perquè els ciberdelinqüents s’adapten contínuament als nou temps. Tot i que encara intenten estafar enviant correus electrònics o SMS amb un enllaç fraudulent, darrerament busquen sostreure diners d’una altra manera.
Moltes vegades truquen per telèfon demanant contrasenyes o directament diners fent servir una història falsa que fa dubtar i posar nerviosa a la víctima. Des de Mossos d’Esquadra recomanen aplicar la tècnica SANA davant d’una trucada i missatge d’aquest estil. SANA que són les inicials de Stop, Analitzar, Negar i Actuar.

El sergent David Romera, sots cap àrea seguretat ciutadana i proximitat virtual dels Mossos d’Esquadra, explica que “si et truquen, o t’envien un missatge, atura’t i pensa: això és normal?. Després analitza per què t’envien aquesta informació. Per quin motiu? Tot seguit digues NO. Hem de negar per si de cas. Per últim, actua. No et conformis a negar, cal reforçar les contrasenyes fent-les més robustes. Reforçar-se per no ser víctima d’un altre intent d’estafa”.
La majoria de les ciberestafes no han estat conseqüència d’una gran sofisticació informàtica. En molts casos es deu al factor humà, el que vol dir que la víctima ha estat enganyada perquè s’ha cregut la història que els delinqüents li han fet creure.
Des de Mossos apunten que “la gent relaciona ciberestafes amb coses molt complexes, però en realitat en la majoria dels casos intervé el factor humà. Vol dir que quan ens entri un SMS, un mail o una trucada no li fem cas, i no fem clic ni donem les nostres contrasenyes”.
Mossos d’Esquadra també recomana fer servir sempre contrasenyes robustes, el que vol dir una combinació de números, símbols, i lletres minúscules i majúscules.