El mercat dels pisos de lloguer de L’Hospitalet ha registrat el preu més elevat de la història. En el tercer trimestre de 2023, l’últim del qual se’n tenen dades, els lloguers van arribar als 790 euros mensuals de mitjana, gairebé un 6% més respecte als valors de fa un any.

Uns màxims històrics que també es donen als municipis de l’entorn. Al conjunt del Barcelonès, el preu mitjà se situa en 1.096 euros al mes, mentre que en l’àmbit metropolità els lloguers ja s’enfilen als 980 euros de mitjana.

L’Hospitalet, un dels municipis on es limitaran els lloguers

L’Hospitalet serà un dels 140 municipis catalans on la Generalitat limitarà el preu dels pisos de lloguer. La contenció es posarà en marxa a partir de febrer, després que el Departament de Territori hagi acordat amb el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana declarar aquestes localitats com a zones amb el mercat tensionat.

Amb la limitació, els nous contractes no podran superar el preu de l’últim contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual de l’IPC d’aquell contracte.

A més, els pisos que entrin de nou al mercat de lloguer i tots aquells que siguin propietat d’un gran tenidor -almenys amb cinc pisos urbans en propietat- no podran superar l’índex de referència de preus que el govern espanyol està elaborant.

Aquest barem es crearà combinant l’índex català -basat en les fiances que es dipositen a l’Incasòl- amb el que estava treballant el Ministeri -que pondera la declaració de la renda i les característiques de la zona.

En aquest sentit, la nova regulació, que ja recull la llei d’habitatge estatal, serà vigent quan el govern espanyol aprovi i publiqui l’índex de preus de referència definitiu.

L’emancipació arriba cada vegada més tard

Uns preus que fan cada vegada més difícil l’accés a l’habitatge, especialment entre els joves, sovint amb feines més precàries i salaris més baixos. De fet, si ens fixem en Catalunya només un 20% de joves d’entre 16 i 29 anys viuen emancipats.

Als elevats preus s’hi ha d’afegir que la propietat demana als llogaters unes nòmines i contractes laborals cada vegada més exigents. Una situació que s’agreuja en els joves migrants, que han de passar encara més filtres per accedir a un contracte de lloguer.

Si prenem de referència el salari mitjà dels joves, els menors de 25 anys han de destinar prop del 72% del que guanyen per poder pagar un lloguer a L’Hospitalet.

El percentatge és del 41% en el cas dels joves d’entre 25 i 34 anys, i gairebé el 63% si és una persona que cobra el salari mínim interprofessional.

De fet, l’esforç econòmic que suposa pagar un lloguer també ha arribat a màxims històrics. Això fa que alguns joves apostin per comprar un pis encara que comporti retardar la seva emancipació.

Amb tot, durant el 2023, es van signar menys contractes de lloguer a L’Hospitalet que l’any anterior. En el tercer trimestre van caure un 17%.

Polèmica a les xarxes pels lloguers abusius

Aquests dies la xarxa social “X”, l’antiga Twitter, ha estat protagonista d’una nova polèmica. L’streamer i guionista, Marc Lesan, ha denunciat públicament el preu abusiu que s’ha arribat a demanar per una habitació a la carretera de Collblanc en un anunci del portal immobiliari Idealista. En concret, 720 euros mensuals per una habitació de 10 m2 amb un microones i una televisió.

Les reaccions a la xarxa no s’han fet esperar, amb comentaris entre la indignació i la ironia. La publicació ja compta amb prop de 172.000 reproduccions. De la seva banda, Idealista ha donat de baixa l’anunci.