Larves de mosquit, una sangonera, o una larva de libèl·lula. Són algunes de les espècies que es poden trobar al Llobregat. En el taller que es va celebrar ahir a càrrec de l’investigador de la UB, Pau Fortuño, es va analitzar una mostra d’aigua del riu per descobrir la presència d’aquests animals invertebrats.
Uns bons bioindicadors de la qualitat de l’aigua
Els invertebrats aquàtics són molt desconeguts i a la vegada molt importants per a la xarxa tròfica. A més, segons va explicar l’investigador, són bioindicadors de la qualitat de l’aigua.
“Per exemple, amb la sola presència dels espiadimonis, una larva de libèl·lula molt exigent, podem determinar el bon estat de l’ecosistema en què habita”, va afegir l’investigador Pau Fortuño.
L’ecosistema pateix les conseqüències de la sequera
L’ecosistema de la part baixa del riu Llobregat, però, està patint les conseqüències de la sequera. “L’escassetat de pluges i l’ús de l’aigua regenerada fa que l’aigua tingui una major concentració de contaminants i això afecta de seguida la fauna. Per sort, l’ecosistema és dinàmic i es regenera”.
Aquest dissabte, el taller continuarà a la mateixa llera del riu, on els participants podran posar en pràctica els coneixements apresos per identificar la fauna d’invertebrats del Llobregat. Una activitat que s’emmarca en la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua.