L’escola Pau Sans del barri de Sant Josep participa en un dels projectes educatius que coordina la Fundació Catalunya La Pedrera. Es tracta d’un tàndem conjunt amb la Fundació Joan Miró que permet, tant al centre com als infants, incorporar noves formes d’aprenentatge a través de les arts. En aquest cas, els nens i nenes exposen les fotografies que han fet dels objectes que Miró tenia al seu taller.

I és que el vestíbul de l’escola ha recreat l’estudi que tenia Miró, que l’han omplert de quadres i pinzells però també d’objectes quotidians. Un conjunt d’elements amb què l’alumnat ha treballat diferents tècniques fotogràfiques.

En concret, els nens i nenes d’Infantil han fet servir el collage per descompondre els objectes. A Primària, han hagut de triar-ne un i reinterpretar-lo a través de la fotografia utilitzant diferents tipus d’il·luminació, perspectives, fons o filtres.

Així, Noemí Tomàs, coordinadora d’escoles i famílies del departament de Programació Pública i Social de la Fundació Joan Miró, explica que “els infants han escollit l’objecte que els ha cridat més l’atenció i li han aportat la seva pròpia mirada a través de la tècnica fotogràfica. L’art és un impulsor per transformar el món i per fer-te pensar que hi ha altres possibilitats i diversitat de mirades”.

El projecte, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera en col·laboració amb la Fundació Joan Miró, vol facilitar la transformació pedagògica del centre. Per això, en els últims mesos, l’escola ha incorporat noves metodologies i espais d’aprenentatge. A més, l’equip docent ha rebut una formació guiada per la fotògrafa artística Mon Casas.

Èlia Farré, responsable dels programes d’educació de la Fundació Catalunya La Pedrera, explica que “hem acompanyat al claustre i a l’equip directiu a reflexionar cap a on vol anar el centre i quines pedagogies volen fer servir.

Els alumnes de Primària han fotografiat alguns dels objectes del taller de Joan Miró.

En aquest sentit, la directora de l’escola Pau Sans, Magda Camps, assegura que “a l’escola ja fa anys que treballem a través de l’art com a eix vertebrador, però nosaltres no som professionals del món de les arts i des de la Fundació ens han aportat uns coneixements que com a docents no tenim.

El projecte també portarà al centre la creació d’una aula maker, un nou espai que comptarà amb equipament per a la creació artística i tecnològica, com una impressora 3D, una impremta o un forn ceràmic.

La mostra “Objectes per a totes les mirades”, amb els treballs dels i les alumnes, es pot veure al vestíbul de l’escola. Al llarg del curs també s’hi exposaran les peces que faran les famílies i les entitats del barri. I és que un altre dels objectius del projecte és obrir l’art i l’escola a tota la ciutadania.