Al 2014, la Fundació Mémora va posar en marxa uns grups de dol a L’Hospitalet i ahir va celebrar el desè aniversari d’aquest servei en un acte al Casino del Centre.
Aquests grups, oberts al públic i totalment gratuïts, ofereixen suport emocional a través de psicòlegs especialitzats en l’acompanyament i gestió del dol a les persones que han patit la pèrdua d’un ésser estimat. “Se’ls obre la possibilitat de compartir pensaments i emocions amb altres persones que passen per una experiència similar”, explica Lola Cabrera, psicóloga responsable del grup de dol a L’Hospitalet. “Durant la sessió no tenen la pressió del seu entorn per recuperar-se aviat, sinó que se’ls recolza a que segueixin el seu propi ritme”, afegeix.
A la sessió, el psicòleg i director general de la Fundació Salut i Persona, Joan Piñol, ha abordat la importància de les emocions a la vida de les persones des d’una perspectiva biològica i social.
Posteriorment s’ha organitzat una taula rodona en què usuaris i antics usuaris del grup de dol han compartit les seves experiències amb el públic. A la conversa també han participat Cabrera i Myriam Julià, gestora de desenvolupament de Mèmora i amb la moderació de la periodista Maria Xinxó.
“Quan vaig perdre el meu fill fa més de dos anys em vaig sentir buida”, diu Josefina García, usuària actual del grup de dol de L’Hospitalet, amb la mirada perduda. Després sembla que torna a la conversa: “una amiga em va recomanar que anés a les sessions i llavors t’adones que comparteixes els mateixos sentiments que la resta i que no ets estranya ni rara”.
José Luis Segarra ja va deixar el grup per recomanació dels psicòlegs que li feien seguiment i comparteix que “estic molt agraït per tot l’acompanyament” i afirma que la millora ha estat substancial. Amb un somriure senyala la dona que l’acompanya: “vaig passar de sentir-me perdut a conèixer-la a ella i aquí ens veus, ja portem quatre mesos junts”.
Des dels seus inicis al 2014, més de 6.600 persones han acudit als grups de suport al dol de L’Hospitalet, segons Josep París, director de desenvolupament de Mémora a Catalunya. El servei rep derivacions dels CAP, serveis socials i altres entitats de la ciutat però també des de l’organització destaquen que és obert a qualsevol que ho necessiti.