Es coneix com “snus blanc” i prové de Suècia on es consumeix des de fa molts anys. Es posa a la boca, en concret, entre la geniva i el llavi, i d’aquesta manera, el cos absorbeix la nicotina. El consum d’snus s’ha popularitzat en els darrers mesos a Espanya, sobretot entre els joves, a partir de videos d’influencers per les xarxes socials.
La industria intenta arribar als joves amb aquestes bossetes de nicotina que tenen diferents sabors. A més, diuen, que com no generen fum, l’snus es pot prendre a bars i discoteques on fumar esta prohibit.
Des de l’ICO, l’Institut Català d’Oncologia ho veuen ben diferent. Alerten d’aquest increment de l’snus a Espanya perquè és un producte altament addictiu i amb molta nicotina: cada bosseta com equival a sis o deu cigarretes i això té les seves conseqüències.
“Principalment l’augment de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial” avisa la doctora Cristina Martínez, investigadora i cap d’Unitat de Control del Tabac de l’ICO. “La concentració de la nicotina és molt més elevada que el de una cigarreta. Això significa que els efectes a nivell cardíac poden ser superiors” explica la doctora. De fet, es calcula que amb el consum d’una bosseta d’snus, el ritme cardíac pot augmentar en deu batecs al minut.
Des de l’ICO reconeixen que hi ha pocs estudis científics sobre el consum de l’snus i aquests no poden afirmar que l’snus sigui cancerígen, però els pocs estudis que hi ha, ja mostren els efectes a les dents i genives pels consumidors d’aquestes bossetes. A més, apunten que en un futur, quan hi hagin més investigacions, es podria demostrar certa relació entre l’snus i el càncer.
La venda d’snus blanc no està prohibida a Espanya. Es pot comprar a diferents estancs de L’Hospitalet. S’aprofita d’un buit legal: com que les bossetes es fan amb nicotina sintètica, és a dir de laboratori, i no de la planta del tabac com les cigarretes, no està regulada per la Llei Antitabac.
“Estem totalment a favor que es reguli aquest tipus de producte que en aquests moments està sense regular” adverteix la doctora Martínez. “El Govern d’Espanya te un pla de control de tabaquisme que revisarà la llei en els propers mesos i ja te previst que els productes com l’snus sintètic puguin regular-se” explica la doctora que es mostra optmista davant la futura regulació de l’snus.
Si l’snus blanc s’inclou dins la futura renovació de la llei Antitabac, que actualment es troba en fase de consulta pública, aquestes bossetes incrementarien el seu preu ja que s’hauria de gravar amb impostos més alts, com ja es fa amb les cigarretes. Això faria que fos un producte menys accessible pels joves.