El rebesavi del Ramón Estany, el Casimiro Volart, es dedicava a la comercialització dels encaixos que elaboraven les dones del Maresme fent puntes de coixí. El seu fill va fer créixer el negoci amb la compra d’uns telers provinents d’Anglaterra l’any 1910 per fabricar dissenys propis. En aquella època hi van arribar a treballar 200 persones, la majoria provinents de França.

En l’època daurada de les mantellines hi treballaven 200 persones

El que més venien eren les mantellines, una peça de roba amb què les dones es cobrien el cap a l’hora d’acudir a un acte religiós. “Però quan aquesta tradició va deixar de ser una obligació, vam patir la primera crisi. Ara, gran part de les mantellines que venem van cap a Andalusia on es continuen fent servir”, ha concretat el Ramón Estany, propietari de Volart i 5ena generació.

Però a Volart, de crisis, n’han superat moltes gràcies a la delicadesa amb què produeixen els teixits. I també, amb el treball continu que fa el departament creatiu per oferir nous dissenys d’encaixos alternatius a les flors i les fulles més tradicionals.

Ara els encaixos de Volart són presents a l’alta costura

Els clients de Volart són dissenyadors de moda que utilitzen els encaixos per confeccionar vestits de núvia i d’alta costura. Per això és habitual veure’ls a les passarel·les internacionals.

“Treballar en nous dissenys és arriscat, perquè sinó tenen èxit haurem perdut molt temps de feina. Ara juguem molt amb els fons i fem diferents textures. El més important és que agradi a un dissenyador i l’incorpori als seus vestits”, ha afegit el Ramón Estany.

El Ramón Estany és la cinquena generació de la família Volart dedicada a la producció tèxtil. El relleu generacional acabarà amb ell quan arribi el moment de la seva jubilació, però confia que l’essència del negoci continuï. Té un equip de treball format per 16 persones molt implicades.

“El procés de fabricació s’ha de fer amb delicadesa i molta paciència. Els nostres telers tenen més de 100 anys d’antiguitat i treballem al ritme que la màquina ens permet. I així continuarem mentre hi hagi clients que aprecien la qualitat”.