Segons les darreres dades dels Jutjats de L’Hospitalet, en el 2023 va haver-hi 312 llançaments, que és l’expressió judicial que s’utilitza pels casos d’expulsió de persones de l’habitatge. L’any 2019 es va arribar al pic d’aquests llançaments amb més de mig miler, una xifra que va anar disminuint amb la pandèmia i fins el 2022. Però l’any passat es va viure un repunt, amb un augment de gairebé un centenar de desnonaments.

A L’Hospitalet, la majoria de llançaments que es practiquen provenen per l’aplicació de la Llei d’Arrendaments Urbans, és a dir per casos d’impagaments de lloguer.

L’exemple de la Magali i la Francy

La Magali coneix bé com es pateix amb l’amenaça de poder acabar vivint al carrer. Ha viscut fins a cinc intents de desnonament. Té un fill amb necessitats especials i va optar per ocupar un pis a Sant Josep quan a causa d’un deute familiar, el banc es va quedar l’habitatge on vivia. El suport de la PAH Ciutat de L’Hospitalet la va ajudar a portar l’ansietat que li generaven els intents de desnonament.

“Anava al metge perquè tenia molta ansietat. Em recetava “diazepan” per poder dormir perquè portava diferents dies sense dormir” explica Magali Blas. Agraeix la feina de la PAH Ciutat de L’Hospitalet perquè al seu darrer intent de desnonament es va aturar amb l’ajuda de 85 persones de l’entitat.

L’altra cara de la moneda és la Francy. Un dels moments més feliços de la seva vida va ser quan va signar el lloguer social. Havia viscut dos intents de desnonament en un pis de Santa Eulàlia on viu amb el seu fill. Mitjançant la PAH Ciudad de L’Hospitalet va aconseguir aquest lloguer social per un import de 186 euros al mes, un contracte que es renova anualment i té una durada de 7 anys. A la Francy li ha canviat la vida.

“Una alegria inmensa” ho resumeix la Francy Quiñones. “Ho necessitem tots. Necessitem un sostre i això ho he fet pel meu fill. Si no tingués el meu fill, jo no estaria en aquest pis” explica Francy. “Tant de bo tothom tinguéssim l’oportunitat d’aconseguir un lloguer social”, desitja el darrer cas de la PAH Ciutat de L’H que ha signat un lloguer social.

Però ara serà més complicat que més persones aconsegueixin aquest lloguer social. A la Francy se li va aplicar la llei catalana d’habitatge que obliga els grans tenidors a oferir lloguer social a famílies vulnerables. Fa unes setmanes el Tribunal Constitucional va tombar aquest article i segons afirma la PAH Ciutat de L’Hospitalet, això ha deixat en suspens altres lloguers socials que s’havien de signar.

Des de la PAH de L’Hospitalet creuen, que si no es busquen altres alternatives legals pel lloguer social, es superarà l’actual xifra de més de tres-centes famílies que van quedar al carrer el darrer any.