El Departament de Salut de la Generalitat ha transmès un missatge de “tranquil.litat i calma” davant l’increment de la circulació de virus respiratoris que estan pressionant l’atenció primària i també l’hospitalària.

Des de la Conselleria es recorda que els dispositius sanitaris estan preparats per donar una assistència de qualitat tot i l’augment d’activitat assistencial.

Les dades de la darrera actualització setmanal del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) indiquen que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i que baixa la del virus respiratori sincicial (VRS), alhora que es registra un augment d’ingressos amb la COVID-19 a hospitals.

Salut recorda que des de l’1 de desembre està activat el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, que té com a objectiu monitorar l’activitat arreu del territori per garantir la millor resposta assistencial

Mesures preventives

D’altra banda, per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries, Salut posa l’accent a recordar i recomanar a la ciutadania mesures preventives habituals:

  • Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
  • Ventilar els espais tancats.
  • Usar mascareta si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre s’estigui malalt/a.
  • Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.
  • Demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no es tenen les vacunes al dia.
  • La campanya de vacunació d’enguany és una òptima manera que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP.

Situació epidemiològica

Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, durant la darrera setmana del 25 al 31 de desembre del 2023, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) va registrar un lleuger descens en relació amb la setmana anterior. Entre la població pediàtrica, la positivitat dels multi-tests mostraven que la grip continuava essent el virus més circulant amb una transmissió en ascens (45,2%), seguit del VRS (15,8%)i del SARS-COV2 que continua estable (4,8%).

Pel que fa a la COVID-19, el nombre de persones ingressades registrava un ascens amb 720 persones ingressades en llits convencionals, 176 més que la setmana anterior, i 24 persones ingressades a l’UCI, 11 més que la setmana anterior. Les consultes a urgències hospitalàries i la proporció d’ingressos se situaven la setmana passada dins de les dades esperables per aquestes dates.

La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la COVID-19 és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior a la de la COVID-19, amb un 65% i un 53%, respectivament.

Segons la valoració que fa Salut, el pic actual d’incidència de la grip, situat en 153 casos per 100.000 habitants, és major que l’any passat en aquestes dates, però inferior encara al dels anys anteriors a la pandèmica, quan va arribar a situar-se al voltant dels 350-400 casos per 100.000 habitants. El 65% dels hospitalitzats i el 77% de les persones que van acudir a urgències amb grip als hospitals de l’ICS durant aquesta setmana no estaven vacunats. El nivell de transmissió és alt i l’elevada incidència en menors de 4 anys indica que probablement seguirà en ascens. El pic del VRS, en canvi, és clarament inferior a l‘any passat i sembla que l’onada epidèmica està finalitzant.

Augment habitual i garantit de l’activitat assistencial

Quant a l’activitat assistencial urgent a hospitals i CUAP, s’ha incrementat un 5,5% els darrers 7 dies a tot Catalunya, i un 12,1% els darrers 30 dies, on destaca l’increment de patologia respiratòria.

L’increment de l’activitat de la darrera setmana s’ha donat principalment als CUAP (un 13,7% més) i als hospitals, s’ha incrementat un 1,3% l’activitat a les urgències i ha augmentat el percentatge d’ingrés hospitalari, que amb el 10,6% és lleugerament superior al de fa set dies.

Quant a l’activitat assistencial a l’atenció primària, la setmana del 18 al 24 l’activitat ordinària (de dilluns a divendres, de 8:00 a 20:00h) havia estat un 1,51% superior a la mateixa setmana que l’any anterior, mentre que en els darrers set dies, del 25 al 31 de desembre, ha baixat un 17,07% respecte la mateixa setmana que l’any anterior. En el cas de l’activitat assistencial continuada, els percentatges han augmentat el 14,40% i el 72,12%, respectivament, la qual cosa explica l’increment de l’atenció efectuada en els CUAP.