El pic epidèmic de grip, Covid i altres virus respiratoris sembla superat. Les dues primeres setmanes de l’any han representat el moment de més incidència i en pròxims dies s’espera que les xifres de contagis baixin, així com l’afectació al sistema sanitari.

En concret, en l’àmbit català, del 8 al 14 de gener es van registrar més de 69.000 casos d’infeccions respiratòries agudes, el que significa una taxa de 874 afectats per cada 100.000 habitants. Les xifres són lleugerament inferiors a les registrades durant la primera setmana de l’any i estan dins el que esperava Salut, que ja preveia l’inici de la baixada durant aquests dies.

Des de l’Hospital Universitari de Bellvitge es confirma aquesta tendència. “Molt probablement estem al pic des de fa un parell de dies. I confiem que ara comencem a davallar”, explica la doctora Mercè Gasa, pneumòloga i responsable de la Unitat d’Hospitalització de semicrítics i planta, en declaracions al programa Veïns.

Gasa també insisteix que aquest fet no ha de significar una relaxació de les mesures habituals per prevenir la transmissió: “És sentit comú. Si et trobes malament has de procurar aïllar-te i la mascareta és una bona manera. També netejar-te sovint les mans i ventilar molt bé els espais tancats”, explica.

El Servei de Salut, a més, també recorda la importància de la vacunació per evitar els casos greus de grip o COVID i recorda que és accessible a tot Catalunya i a tota la població. Les vacunes, asseguren, s’han actualitzat per fer front les noves variants de la COVID i també confereixen protecció enfront la grip.

D’entre totes les mostres de virus respiratoris, el de la grip és el més comú, amb quasi un 40% d’incidència. El rinovirus, amb un 11,9, i la Covid, amb un 9,2, són els altres virus més circulants entre la població catalana.

Mesures preventives per evitar nous contagis

Des del Servei de Salut s’ha publicat un recordatori sobre les mesures preventives habituals per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries. Les més destacades són les següents.

  • Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
  • Ventilar els espais tancats.
  • Usar mascareta si es tenen símptomes i seguir les recomanacions d’ús de mascaretes vigents, especialment si es preveu tenir contacte amb persones vulnerables i per accedir als centres sanitaris.
  • Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.
  • Tothom pot demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no s’està vacunat.