L’Hospitalet En Comú Podem ha organitzat una xerrada sobre la segregació escolar, la distribució desigual dels alumnes per les escoles d’un municipi. D’aquesta manera es dona la situació que alguns centres concentren molts alumnes vulnerables.

Segons les darreres dades de la Fundació Bofill, a L’Hospitalet la segregació escolar és molt alta. A la trobada, el representant de Comissions Obreres, al Pacte contra la segregació escolar, Manel Pulido va afirmar que s’ha millorat bastant des de la signatura d’aquest pacte el 2019 i que en les setmanes vinents es donaran més dades positives. Tot i això, afirma que queda bastant camí per recórrer.

La matrícula viva provoca segregació

Entre les possibles solucions per acabar amb la segregació escolar apuntaven a una millor distribució de la matrícula viva. Una dada significativa: el curs passat, a Catalunya, un terç dels alumnes provinents de la matrícula viva corresponien a L’Hospitalet.

“El tema de la matrícula viva és molt important. Però el que és més important és que els alumnes de matrícula viva vagin sempre als mateixos centres”. Pulido afirma que aquest és un dels temes pendents a fer des del Pacte contra la segregació escolar. També explica que s’hauria de dotar de més recursos les escoles amb més alumnes vulnerables o trencar o fer més permeables les zones educatives perquè, per exemple, sigui més fàcil que els estudiants de Barcelona vinguin a estudiar a L’Hospitalet o a l’inrevés.

Per la seva part, les professores i activistes, Ruth Gabriel i Zaida Franco van destacar que s’ha de fer un millor acompanyament als alumnes nouvinguts perquè la segregació escolar pot alimentar cert racisme o prejudicis a la comunitat educativa. Diuen que s’ha de formar al professorat en aquest sentit.

“S’ha de formar el professorat en una perspectiva antiracista i intercultural. Això farà que aquest professorat tingui unes expectatives altes amb aquest alumnat” explica la mestra de primària Ruth Gabriel. “A vegades es relaciona alumnat migrat amb baixes expectatives i baixes competències i no és això”.

L’activista i membre de Barcelona En Comú, Ruth Gabriel ha destacat que s’haurien d’invertir en més aules d’acollida perquè l’alumnat migrat passa un dol per haver deixat enrere el seu lloc natal. També demana que hi hagi més mestres racialitzats perquè l’alumnat migrat tingui referents entre el professorat.