Els centres d’atenció primària de la ciutat fa dies que han constatat un augment significatiu de les visites a urgències per infeccions respiratòries. Sobretot per la simptomatologia causada pels virus de la Covid, la Grip i bronquiolitis en el cas dels nens.

De fet, la coexistència d’aquests virus podria fer que, durant el dia d’avui, s’arribessin a les 10.000 visites a les urgències segons el Departament de Salut.

El director adjunt del SAP Delta Llobregat, Daniel Rivilla, ha concretat que “la previsió és que s’arribi al pic epidèmic entre aquesta setmana i la propera, amb la qual cosa pugui augmentar la pressió assistencial respecte a l’actual.” Passat aquest temps, s’espera una davallada de les consultes.

Concretament, les visites a urgències de l’atenció primària han augmentat fins a un 30%, malgrat això, encara no es pot parlar de col·lapse a cap centre de la ciutat.

La infermera i adjunta de direcció del CAP Alhambra, Marta Pallarès, ha explicat aquest matí que “aquest increment ja és habitual per aquestes dates post nadalenques, i per això ja comptem amb un pla de contingència per reforçar el servei d’urgències amb més professionals”.

Mascareta obligatòria als centres de salut

Com a mesura preventiva, ahir es va tornar a l’obligatorietat de l’ús de la mascareta als centres sanitaris i ara Salut vol demanar al Ministeri de Sanitat que torni a implantar les baixes automàtiques. Una mesura que va funcionar durant la Covid per descongestionar les urgències.

Salut demana recuperar les baixes automàtiques

En aquest sentit, Daniel Rivilla ha afegit que “quan el pacient no és de risc, però té símptomes es recomana que es quedi a casa per evitar contagis. En aquests casos, el més convenient seria evitar també que hagués d’acudir al centre sanitari per tramitar la baixa laboral”.

Els CAPs recomanen prendre mesures

Davant l’increment de contagis, des dels CAPs es recomana augmentar les mesures de protecció com la higiene de mans, la ventilació dels espais i vacunar-se de la grip i la covid, que ara ja està oberta a tothom amb cita prèvia fins al mes de març.