Els deu casals de gent gran de la ciutat han iniciat aquesta setmana una sèrie de sessions formatives de primers auxilis pels seus usuaris i usuàries. Les primeres ja s’han impartit als casals Provençana i de Sant Josep, on també han participat els casals de Ca n’Arús i del Gornal.

L’objectiu és aprendre les tècniques de reanimació cardiopulmunar més bàsiques. Es fa sota la premissa que tothom pot ser testimoni d’un accident amb ferits, una intoxicació, un infart o una caiguda al carrer. Unes situacions que requereixen d’emergència mèdica urgent mentre arriben els efectius sanitaris.

José Manuel García, instructor de DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) i treballador del SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) ha posat un exemple de per què la ciutadania hauria de saber les tècniques bàsiques de primers auxilis. “Des del el SEM correm molt quan ens arriba un avís al 112, però moltes vegades no arribem tant ràpid com seria necessari. Davant d’això és cabdal que la ciutadania sàpiga aplicar una reanimació cardiopulmunar, ja que pot salvar moltes vides”.

Els primers auxilis en situacions reals ajuden a salvar moltes vides. Quan ens trobem davant d’una situació límit cal seguir quatre passos: valorar i controlar l’escena, estabilitzar lesions, atendre els afectats i donar l’avís als serveis d’emergència. Tot plegat sota el paraigües de la serenor i la calma.

Les properes sessions formatives es faran aquest dijous al casal de gent gran de Pubilla Cases, i dilluns vinent als casals de Santa Eulàlia i de l’Ermita de Bellvitge. Son gratuïts i dirigits per un instructor en desfibril·ladors.