Durant aquesta setmana dos reconeguts artistes plàstics, el Mateu Targa i l’Uriginal, estan pintant dos nous murals de grans dimensions a l’interior dels Blocs Florida. El primer dedicarà la seva obra a la memòria històrica del barri i el segon, a la cultura flamenca.

La intervenció que ja es troba en procés és la que està fent l’artista gironí Mateu Targa al número 11 dels Blocs de la Florida. La productora d’art urbà Rebobinart, qui s’ha encarregat de coordinar el projecte, l’ha escollit per la seva experiència en pintar fotografies antigues.

L’artista Mateu Targa plasmant una fotografia de l’any 1976. Fotografia de Gabriel Cazado.

Per a la realització d’aquest mural, l’Ajuntament va proposar representar la memòria històrica del barri i per això es va haver de recórrer als arxius fotogràfics de les mateixes persones que hi viuen en l’edifici.

Veïns i entitats han escollit les imatges dels murals

Segons ha explicat el director del CC. La Bòbila, Ricardo Castro, els veïns “van aportar les seves fotografies i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, el Museu d’Història i l’autor del llibre “100 anys de La Florida” (Francisco Rodríguez) es va escollir la que més els representava: una imatge d’una reivindicació veïnal de l’any 1976. Les persones que hi apareixen són familiars dels veïns”.

Finalment, la imatge escollida es va compartir amb l’artista Mateu Targa perquè li acabés de donar l’enquadrament més idoni i retoqués els colors i els contrastos.

Des del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, la Carme Rimbau, presidenta de l’entitat que ha participat en la contextualització de la fotografia, ha explicat que el que més valora és el fet que els murals es facin a l’interior dels Blocs Florida. “És una manera de convidar els veïns que passegin per aquí i s’hi fixin en els detalls a la vegada que es dignifica el barri“.

Fotografia de l’interior dels Blocs Florida

El segon mural serà creat per l’Uriginal, que començarà a pintar aquest dijous als mateixos Blocs Florida. L’encàrrec per a l’artista i la comunitat de veïns s’ha centrat a homenatjar la tradició flamenca, que ha passat de generació en generació i que continua ben arrelada al barri.

Els Blocs ja compten amb 11 murals d’artistes reconeguts

Aquests dos nous murals s’incorporen ara a la col·lecció d’11 obres d’art urbà que es poden veure en la zona dels Blocs Florida. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte amb què l’Ajuntament vol promoure la dinamització social i la regeneració dels espais públics de Les Planes – Blocs Florida des de l’any 2018.