Posar-se dempeus després d’una caiguda és tot un repte per molts avis i el Casal de la Gent Gran del Gornal ha celebrat un col·loqui per prevenir-les i superar-les. Els avis han participat activament resolent dubtes davant d’una fisioterapeuta del CAP Gornal, un barri especialment afectat per aquests accidents.

“Hi ha molta gent al barri que cau i no sap com aixecar-se i això s’ha incrementat després de la Covid perquè la gent no es movia tant a casa. S’ha incrementat el nivell de caigudes al territori”, explica Patrícia Alonso, fisioterapeuta del CAP Gornal.

Una simulació de caiguda en directe

Durant la xerrada l’especialista també ha fet una activitat de ‘roleplay’ on ha simulat una caiguda. Ha recomanat als avis intentar aixecar-se posant-se primer a quatre grapes i ajudant-se d’un sofà o un moble estable. En el cas que no sigui possible, ha remarcat que intentin posar-se de costat per esperar ajuda i així evitar ofegaments si es queden inconscients.

Una de les assistents a la xerrada recorda que fa poc va patir una caiguda: “Vaig caure l’altre dia a casa tontament i vaig pensar com aixecar-me. Vaig recordar el que ella va explicar en una altra xerrada, em vaig posar boca baix i vaig gatejar”.

D’altra banda, la fisioterapeuta ha insistit al col·loqui que els avis han de recordar beure sovint en aquests dies de calor per evitar deshidratar-se encara que no tinguin sensació de set.