Aquesta setmana s’ha obert a la Regidoria del Districte VI (pl. de la Cultura, 1) l’oficina per informar i tramitar els projectes i ajuts per fer accessibles els ascensors de Bellvitge, que han d’anar lligats a obres per millorar l’eficiència energètica dels edificis com marquen els fons europeus Next Generation.
La proposta elaborada pel Consorci Metropolità de l’Habitatge i l’Ajuntament per resoldre l’històric problema dels ascensors de Bellvitge, que no arriben els habitatges sinó a una planta intermèdia amb escales, permetrà millorar l’accessibilitat a uns 60 edificis del barri.
Per a que el veïnat assumeixi menys despesa, es compta amb els ajuts europeus Next Generation, sempre que l’obra inclogui també millores en l’eficiència energètica de la comunitat. És condició indispensable per rebre aquests ajuts que s’emmarquen en el programa Ajudes a la rehabilitació dels barris que impulsa l’ens metropolità.
L’operació prevista ples tècnics del Consorci Metropolità de l’Habitatge es fer una nova caixa per al recorregut de l’ascensor que sobresurti més de la façana. Així, l’edifici serà més ample i es podrà reduir el desnivell entre les plantes amb un accés als habitatges des de l’elevador 100% accessible. A l’entrada a la comunitat, l’ascensor estarà a peu pla.
Aquest projecte ha d’anar lligat a altres actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’edifici, com renovar l’aïllant tèrmic a la façana, mitgeres i cobertes, millores en les instal·lacions d’aigua i llum, canvi de finestres i pintura exterior.
Ajuts i avantatges fiscals
Els ajuts europeus inclouen subvencions i avantatges fiscals. Les subvencions van relacionades amb el percentatge d’eficiència energètica aconseguit amb el projecte: un 40% del cost si l’eficiència és igual o superior al 30%; un 65% si és igual o superior al 45%, i un 80% si supera el 60% d’eficiència guanyada. El límit dels ajuts és de 21.400 euros.
Pel que fa als avantatges fiscals i a altres ajuts, hi ha una bonificació del 100% per a persones en situació d’alta vulnerabilitat econòmica. A més, l’IVA del cost de les obres també és subvencionables, els ajuts no tributen a la declaració de la renda, i les despeses de la rehabilitació no subvencionades es poden desgravar fins al 60% durant 4 anys.
A l’oficina de Bellvitge, el veïnat rebrà informació tècnica, assessorament i acompanyament durant tot el procés per fer el llibre d’edificació de l’edifici, el projecte i tramitar les subvencions. Està oberta dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14h, i dimarts i dijous, de 16.30h a 19h. El telèfon és 667 992 623 i el correu electrònic, oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.
Inversió per a l’estalvi
La regidora d’Habitatge, Laura García Manota, destaca “l’oportunitat que suposa aquest programa i les subvencions europees per a l’estalvi energètic i l’augment del confort a les nostres llars, a més de que ajudarà a reduir l’impacte de l’emergència climàtica i apujarà el valor dels edificis perquè s’incrementa el seu nivell d’eficiència energètica”.
La regidora reconeix que executar aquests projectes suposa una despesa en temps econòmics no gaire estables però anima el veïnat a sumar-s’hi. “Gràcies als ajuts europeus el cost serà molt menor i des del principi serà una inversió, permetrà el veïnat estalviar a les seves llars i contribuirà a millorar els barris amb edificis reformats i pintats”.