La Plataforma Cívica del carrer Major demana que en el proper mig any es facin passes endavant i es concreti la remodelació d’aquest eix del barri del Centre. De fet, el veïnat fa anys que reclama millores en el tram de carrer que va des de la plaça de l’Ajuntament fins a la plaça de la Remunta.

El 2017 el ple municipal ja en va aprovar la reforma, encara que el projecte no es va arribar a iniciar. Set anys més tard, en la sessió de la setmana passada, el ple tornava a donar llum verda a la remodelació del carrer després d’una moció presentada pel grup d’ERC+EUiA.

Des de la plataforma veïnal lamenten el temps perdut i exigeixen que aquesta vegada l’Ajuntament es comprometi a seguir un calendari d’actuacions.

Així, Ventura Fernández, representant de l’entitat, assegura que “no s’entén que set anys després de l’aprovació de la primera moció estiguem en la mateixa situació i, de fet, el carrer s’ha deteriorat encara més. Voldríem que un termini de sis mesos es concretessin les dates de les obres i es redactés un projecte d’execució consensuat amb el veïnat. Si el govern municipal no es pronuncia abans de mig any ens mobilitzarem, tot i que ens volem entendre amb l’Ajuntament”.

Un carrer amb més manteniment i lliure de barreres arquitectòniques

Des de la plataforma lamenten que, tot i ser un dels carrers més emblemàtics de la ciutat, el carrer Major està deteriorat i ple de barreres arquitectòniques.

En aquest sentit, asseguren que el paviment de les voreres es troba en mal estat i amb les llambordes aixecades, i que els esglaons que salven el desnivell representen un problema d’accessibilitat.

En Manuel Ordóñez, un altre dels veïns mobilitzats, explica que “la gent ensopega amb les llambordes de la vorera i fins i tot hi ha gent gran que ha patit accidents. També cal eliminar els graons perquè la major part es belluguen, i les línies grogues que indiquen els esglaons estan despintades”.

Per això proposen que la vorera s’eixampli i es converteixi en una rampa amb pendents suaus. Més enllà de la reforma urbanística, el veïnat reclama millores en el sistema de desguàs per evitar que es formin bassals els dies de pluja.

També volen més enllumenat i un major manteniment dels arbres, que creixen fins a tocar dels edificis i, diuen, fomenten la presència d’insectes i rosegadors.

D’altra banda, reclamen que el carrer Major tingui una circulació pacificada. Encara que actualment ja es limita l’accés i la velocitat dels vehicles, el veïnat assegura que no s’apliquen mesures de control efectives.

Per Ramón Pérez, membre de la plataforma, “la quantitat d’habitatges nous que s’han construït a l’entorn de la Remunta ha fet que ara passin molts cotxes pel carrer Major. S’hauria de posar algun sistema que els obligués a respectar els 10km/h a què han d’anar.”