Durant el Ple de maig, en l’apartat de participació ciutadana, el veïnat del carrer de Sant Jordi del barri de Sanfeliu, ha demanat que des de L’Hospitalet s’intercedeix amb contundència davant l’Ajuntament d’Esplugues per consensuar la modificació del pla urbanístic de la Montesa que s’està executant just en la frontera de tots dos municipis.
Els veïns d’aquest carrer exigeixen que s’aturi aquest pla ja que en cas contrari “el nostre carrer passarà de ser una via residencial a una via ràpida per on circularan 18.000 vehicles”, segons ha dit Rebeca Pulido en representació dels afectats.
Pulido, ha criticat l’Ajuntament de L’Hospitalet i d’Esplugues per “manca de comunicació amb els veïns”. I ha dit que “no es poden emprendre actuacions unilaterals i sense consens” i que “una planificació urbana d’una zona no por anar en perjudici d’una altra, com és el cas”.
Davant d’aquests arguments proposen frenar les obres i una taula de treball intermunicipal amb la participació veïnal per abordar solucions, entre d’altres mesures. “No ens neguem a que Sant Jordi adsorbeixi una part de la circulació, però no potser tota”, conclou Pulido.
Moció d’ERC+EUiA, amb l’adhesió del PP, aprovada parcialment
En relació amb aquest tema, el Ple ha aprovat parcialment una moció, a proposta d’ERC+EUiA amb l’adhesió del PP, per garantir la pacificació de la circulació del carrer de Sant Jordi i de l’avinguda de l’Electricitat, al barri de Sanfeliu.
El text recull la necessitat d’aclarir i concretar amb l’Associació de Veïns de Sanfeliu quin són els límits exactes dels termes municipals d’Esplugues i L’Hospitalet en aquesta zona així com la neteja i dignificació de l’aparcament situat entre els carrers Pompeu Fabra i Sanfeliu a l’alçada del carrer Sant Jordi.
El portaveu d’ERC, Jaume Graells, ha dit que “ens han colat un gol amb aquest pla” i ha anat més enllà de la Montesa per alertar que la situació per a Sanfeliu podria empitjorar si la nova mobilitat que ha d’enllaçar Cornellà, L’Hospitalet i Esplugues a través del barri de Sant Ildefons acaba derivant el gruix del trànsit per carrers de la nostra ciutat. Davant d’aquesta amenaça, Graells ha demanat parlar sense dilacions amb les altres administracions. “Seiem, anem units i no deixem que passi més això perquè si no el barri de Sanfeliu deixarà de ser una zona tranquil·la i serà un barri sorollós i ple de contaminació. Els Veïns no s’ho mereixen”.
En aquest punt, la portaveu del PP, Sonia Esplugas, ha dit que des de L’Hospitalet s’ha anat tard. “No s’haurien d’haver iniciat unes obres sense haver parlat abans amb aquesta ciutat. L’Ajuntament d’Esplugues defensa els seus veïns mentre que el nostre, no ho ha fet fins que no s’ha vist el problema a sobre”.
Des de l’equip de govern, el portaveu socialista, Francesc J. Belver, ha afirmat que fa temps que l’Ajuntament de L’Hospitalet està en contacte amb el d’Esplugues per aquest tema i que de fet, per això, les obres estan aturades transitòriament des de l’octubre. “No és cert que no s’hagin fet reunions ni s’hagin intercanviat informes, i també s’han fet reunions amb veïns d’una banda i de l’altra. I l’obra s’ha aturat perquè els serveis tècnics de L’Hospitalet van presentar disconformitat amb el pla de mobilitat presentat des d’Esplugues”, ha dit.
Per part de LHECP, el seu portaveu Manuel Domínguez ha dit que aquest conflicte no només cal dirimir-lo entre els ajuntaments de la zona, si no que és de competència supramunicipal i per tant s’ha de solucionar en l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de la Generalitat. “Senyor Quirós ha de trucar la senyora Díaz i el senyor Balmón ja, per començar a resoldre-ho”, ha dit.
Per part de Vox, el seu portaveu Francisco González, ha donat suport al veïns de Sant Jordi, però s’ha mostrat contrari al text de la moció que apunta la necessitat de frenar la construcció d’habitatge a la zona. González creu que hi ha dèficit d’habitatge. “La diferència abismal entre l’oferta i la demanda és la veritable causa de l’encariment de l’habitatge a Catalunya i a L’Hospitalet”, ha dit.
Petició per fer marxa enrere amb el PDU Biopol
També en l’apartat de participació ciutadana i fent ús de la paraula sol·licitada per l’entitat La Saboga, la plataforma No més Blocs ha intervingut davant el Ple per demanar a tots els grups polítics que es posicionin a favor de frenar el PDU Biopol-Granvia i retirar-lo abans no sigui publicat pel DOG, el tràmit que resta pendent després que ja fos aprovat definitivament per la Comissió de Territori de la Generalitat el passat 4 d’abril.
Emma Núñez, en representació del col·lectiu, ha criticat que en l’aprovació definitiva Cal Trabal deixi de ser zona agrícola i ha assegurat que és un desenvolupament especulatiu incompatible amb la situació de sequera i el canvi climàtic que vivim.
Núñez s’ha adreçat a cada un dels grups polítics i al futur alcalde David Quirós per insistir que actuïn per frenar-ho. “Retireu la proposta del PDU. No deixeu la ciutat al servei dels inversors, si no al servei de les persones”.
El portaveu del PSC, Francesc J. Belver ha puntualitzat que cap PDU es pot publicar amb el decret de sequera en vigor.