Famílies de l’Escola Bressol Nova Fortuny, alumnes de l’Escola Pep Ventura i membre de l’entitat Som Barri han participat en un recorregut a peu per aportar dades a l’estudi de Cròniques de Calor. Una iniciativa, promoguda per l’equip d’investigadors OpenSystems de la UB, per analitzar com afecten les altes temperatures i proposar millores.
Els participants es van aplegar a les 15 h davant la Biblioteca Josep Janés i es van distribuir en quatre grups. Cadascú havia de fer una ruta diferent que passava per punts concrets de Collblanc – la Torrassa que prèviament s’havien identificat com a més càlids.

Uns sensors instal·lats en uns cotxets enregistraven la temperatura en moviment durant el recorregut, i en arribar a cada parada establerta, cada participant havia de respondre una enquesta basant-se en la sensació de confort i tèrmica que estaven sentint.
Una de les dinamitzadores i membre d’Ampas Endavant, Maday Rivero, els explicava que “la temperatura real no la mirarem fins al final per no condicionar les respostes”.

Pocs minuts després de la sortida es començaven a sentir els primers canvis en el cos. La Irene Navarro, per exemple, explicava que “començo a sentir set i cada vegada que ens aturem vull marxar. Es nota molt la diferència si hi ha arbres o no a quan està l’asfalt a prop”.
Quan s’hagin completat les quatre rutes pel barri, el grup d’investigadors OpenSystems de la UB analitzarà les dades enregistrades i les enquestes per proposar millores per pal·liar els efectes de les altes temperatures.
La coordinadora de Cròniques de la Calor, Isabel Bonhoure, explicava que Collblanc – la Torrassa es va escollir “perquè és un dels barris més vulnerables: per densitat de població i escassetat de zones verdes. És interessant investigar la calor on la gent la pateix més”.
Abans d’arribar al Mercat de Collblanc, on s’ha instal·lat una pèrgola per fer ombra a la plaça, el Jordi Font, un altre dels participants, explicava que “aquesta experiència pot contribuir a una millora col·lectiva. Al cap i a la fi el canvi climàtic és cosa de tots”.
El pròxim dijous, 6 de juny, de 18:30 a 20 hores, es farà un retorn de les dades recollides i propostes per millorar el benestar dels veïns a la Biblioteca Josep Janés. El taller té places limitades i cal inscripció prèvia.