El tractament del càncer de pulmó ha experimentat importants avenços en els darrers anys, gràcies a la cirurgia robòtica, molt més precisa que els tractaments anteriors. Aquest i altres avenços s’han presentat avui en la Jornada d’Innovació sobre el Diagnòstic i Tractament dels Pacients amb Càncer de Pulmó que s’ha celebrat a l’Hospital de Bellvitge.

La cirurgia toràcica ha viscut una autèntica revolució en els últims 10 anys amb la implantació de la robòtica. Actualment, a l’Hospital de Bellvitge, el 60% de les intervencions de càncer de pulmó es fan d’aquesta manera, però no sempre és la primera opció.

Carlos Deníz, adjunt cirurgia toràcica de l’Hospital de Bellvitge, ha assenyalat que “la robòtica ens ha obert moltes portes, arribem a zones que no ens imaginàvem, però allò important és treure el càncer”.

Des del diagnòstic al tractament, un pacient de càncer de pulmó serà atès per diversos professionals al llarg de la seva malaltia. En aquesta jornada d’avui s’han compartit els avenços de cada àrea assistencial amb els sanitaris dels hospitals comarcals que deriven pacients a l’Hospital de Bellvitge o a l’ICO.

La principal batalla és el tabac. El 80% dels pacients amb càncer de pulmó són fumadors i com que la malaltia és asimptomàtica en la fase inicial, la majoria de diagnòstics es fan en estadi metastàsic. Per a Ernest Nadal, cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l’ICO “hi ha altres causes com la contaminació ambiental, l’exposició al tabac dels altres, l’amiant que hi ha a les ciutats poden influir, pero si evitéssim el tabac baixaria la malaltia”.

Tot i això, la incorporació de la immunoteràpia al tractament abans de la cirurgia fa que el percentatge de remissions complertes dels tumors creixi any rere any.