Representar a una persona per mitjà d’una escultura és una de les tasques més complexes a les quals s’enfronta un escultor. Ho sap prou bé Mario de Zabalza que s’ha passat anys aprenent l’ofici aquí i a Itàlia, on va participar en una exposició que constava de 64 busts de generals italians i va treballar també amb marbre de Carrara. Ara comparteix els seus coneixements amb un grup d’alumnes del TPK.

“El registre de l’expressió humana a través del rostre és sempre complex i sorprenent”, explica De Zabalza que puntualitza que “porta uns anys aprendre a llegir sobretot el volum”. El consell que aquest escultor navarrès dóna als alumnes del TPK és que segueixin un ordre a l’hora de crear el seu bust, ja que està ple de detalls.

Per molt que ens pugui semblar que actualment la creació de busts té una sortida difícil al mercat, no és pas així. De Zabalza explica que “al final és la indústria del record, molta gent et ve per un encàrrec o per retre homenatge a un personatge de rellevància a la societat, o t’encarreguen treballs fundacions”.

Mario de Zabalza estarà impartint aquest laboratori d’escultura en fang al TPK fins al 30 de gener.