Els casos recents dels blocs d’habitatges dels carrers Holanda 36 i Occident 14, on part del veïnat ha hagut de marxar de casa per la proliferació d’allotjaments turístics, ha motivat la creació de la plataforma Contra l’Especulació Immobiliària i la Massificació Turística (CEIMT).
Aquest nou grup, que s’ha presentat a la biblioteca Josep Janés, neix amb l’objectiu de frenar “l’emergència habitacional que viu L’Hospitalet, marcada per la manca d’habitatge digne a un preu assequible, la pràctica inexistència de lloguer social i la creixent arribada de fons d’inversió dedicats a l’especulació”.
La plataforma CEIMT està integrada per 18 entitats, associacions i sindicats, com les associacions de veïns i veïnes de Collblanc-Torrassa, Som Santa Eulàlia o la Florida, així com el Sindicat de Llogateres, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet, l’Espai de Ciutadania, CCOO o UGT, entre d’altres. També hi donen les seccions locals d’ERC, En Comú Podem i EUiA.
Des de la plataforma consideren que la pujada del preu de l’habitatge a L’Hospitalet es veu agreujada pels pisos turístics. Tot i que a la ciutat només estan permesos quan tot l’immoble sencer es dedica a aquest ús, des del grup d’entitats demanen a l’Ajuntament una moratòria i la retirada de les llicències vigents.
Isidro Lorenzo, veí d’Occident 14 i un dels promotors del grup, explica que “ens trobem que hi ha fons d’inversió, principalment estrangers, que compren finques senceres per convertir els pisos en allotjaments turístics. Quan venç el contracte fan fora el veïnat, que no només ha de marxar de casa, sinó que tampoc té on anar perquè aquests pisos queden fora del mercat”.
La plataforma CEIMT també demana que l’Ajuntament controli els pisos de lloguer temporal per evitar que es lloguin habitacions d’ús turístic, tal com passa al bloc d’Occident 14. Una fórmula que permet als propietaris burlar la normativa del topall de preus i de llicències turístiques.
“Converteixen un pis de tres habitacions en un de cinc, que lloguen per separat. És la trampa que fan servir per evitar la normativa”, explica l’Isidro.
A més, la plataforma denuncia que la massificació turística trenca el teixit veïnal. Un fenomen que es dona, sobretot, als barris més propers a Barcelona, com Collblanc, Torrassa o Santa Eulàlia.
En aquest sentit, Joan Font, membre de la junta de l’Associació de Veïnes i Veïns Som Santa Eulàlia, considera la turistificació dels barris “els converteix en un suburbi sense espais de convivència i de relació, perquè l’únic que els turistes fan a L’Hospitalet és venir a dormir”.
“He de marxar del barri on he viscut sempre?” es pregunta la Marta Ruiz, veïna del bloc d’Holanda 36. “Aquesta situació suposa la mort dels barris i la desgràcia de les famílies”, afegeix.
Amb tot, la plataforma vol centrar les seves accions a conscienciar la ciutadania i pressionar el govern municipal. Pel proper dissabte 28 han organitzat un primer acte lúdic i participatiu a la plaça del mercat de Collblanc.