La Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Afectats de TDAH, ha organitzat demà dissabte 17 de febrer una jornada al Centre Cultural de la Bòbila per conèixer aquest transtorn i fer divulgació dels desafiaments als que han de fer front els pacients, tant infants com adults. Es calcula que la pateix un 7% de la població de tot el món.
El trastorn per dèficit d’atenció e hiperactivitat, TDAH, és una afectació crònica que afecta a milions de nens i sovint continua en edat adulta. El TDAH inclou una combinació de problemes persistents, com la dificultat per mantenir l’atenció, hiperactivitat i comportament impulsiu.
Maite de Miquel, presidenta de la Federació Catalana de TDAH, ha explicat que “les persones que estan afectades perden l’atenció ràpidament i parlen d’una manera més impulsiva. A vegades el seu cap desconnecta i estan en altre món i no té sentit el que diuen”.
Un 80% de les persones neixen amb algun grau d’hiperactivitat que en algun moment del desenvolupament infantil es normalitza. Excepte per al 7 per cent de la població mundia, la qual acaba necessitant tractament. Maite ha assegurat que “des que els nens són molt petits te n’adones que tenen alguna cosa diferent, que són més nerviosos, hiperactius, que no dormen, que no segueixen les normes. És un trastorn però molt difícil de diagnosticar”.
La Maite i el seu fill pateixen tots dos TDHA. Un dels principals problemes que es troben és la incomprensió per part dels altres per desconeixement sobre el trastorn. “A més ens posen etiquetes de persones estranyes, diferents que no servim per a res. Per això és important fer difusió i divulgar que és el TDHA i que la gent conegui quin són els reptes que tenim en el nostre dia a dia les persones que ho patim”.
Més confús i desconegut en adults
Aquest trastorn es molt poc diagnosticat en persones adultes, que per tant, no són tractades i carreguen amb una sèrie de complicacions. Maite de Miquel ha assegurat que “actualment hi ha molt coneixement quan els afectats són els menors d’edat, però hi ha molts adults que se n’adonen a través dels seus fills que ells pateixen el mateix trastorn”. Només hi ha un 1% de diagnosticats entre adults. Les conseqüències de no rebre tractament adequat pot derivar en estat d’ansietat i depressió.
A més de la jornada de demà dissabte 17 de febrer, la Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Afectats de TDHA, ha organitzat una exposició al Centre Cultural de la Bòbila que vol desestigmatitzar la malaltia i educar a la societat sobre la seva complexitat. La mostra es podrà veure fins al 29 de febrer.