El suec Rufus Blad ha estat escollit com a millor barista d’Espanya en el marc del Fórum Coffee Festival que s’ha tancat aquest diumenge a La Farga Centre d’Activitats.

Rufus, asturià d’adopció, ha estat el barista que ha demostrat ser el més complet, en haver obtingut la major puntuació en les diferents disciplines del certamen: Tast, Comanda, Cafè Filtre, Beguda d’Autor, Origen, Latte Art i Espresso Blend.

El jurat, format per nou experts i reconeguts baristes de tot el país, ha destacat l’alt nivell dels 14 participants, molts d’ells ja campions i premiats en altres certàmens de prestigi. Però ha subratllat el paper que ha complert Rufus en aquesta competició, demostrant que és el barista més complet. “M’he vist molt potent en tast i en latte art, encara que no sigui aquesta la disciplina que millor se’m dona, però avui l’he brodat. A més, crec que he demostrat gran domini de la maquinària i tot ho he acompanyat amb bones explicacions”, assegurava Rufus després de rebre el premi.

Rufus Blad escollit millor barista de 2023

A només uns punts de Rufus, s’ha quedat Luis Blanco (Vigo), un dels baristes més importants del país. Guanyador del Campionat Internacional de Baristas de Foz en 2013 i 2016, i Campió Nacional de Barista Fòrum Cafè Espanya 2019, compagina en l’actualitat una intensa labor docent amb Grupo Dromedario, juntament amb el seu acompliment com a propietari i barista en The Coffee Land (Vigo).

La primera edició del Fòrum Coffee Festival, que ha reunit des del divendres als millors experts de tota la cadena de valor del cafè, s’ha clausurat aquest diumenge. L’esdeveniment, que ha nascut amb l’objectiu de convertir-se en el major certamen dedicat al cafè a Espanya, ha estat tot un èxit, la qual cosa assegura la seva continuïtat, encara que, segons el seu directe, Yolanda Bolaños, “serà itinerant, per a portar el millor del cafè a altres punts de la geografia espanyola”. El Festival s’ha presentat “com una finestra oberta al treball que realitza tot un sector per a aconseguir l’excel·lència en l’experiència del consumidor amb el cafè”, en paraules de la seva directora Yolanda Bolaños.

El Fòrum Coffee Festival és un certamen que neix de la mà del Fòrum Cultural Cafè, la primera organització sense ànim de lucre del sector del cafè a Espanya, fundada en 1997 amb l’objectiu de promoure, divulgar i fomentar el consum del cafè de qualitat. El certamen ha coincidit amb la celebració dels 25 anys de trajectòria d’aquesta entitat, uns anys en què han estat els artífexs i impulsors de tota mena d’activitats al voltant del cafè, com els Campionats Baristes, així com nombroses activitats formatives, i la publicació d’estudis d’anàlisis del cafè.