En el marc de les actuacions de reforç de la neteja i el manteniment de l’espai públic als barris que està duent a terme l’Ajuntament, els serveis municipals estan fent tasques de neteja de les pintades i grafits de les façanes dels immobles.

Es tracta d’un servei gratuït, posat en marxa per l’Ajuntament l’any 2006, que compta amb tres equips de dues persones amb vehicles adaptats a la neteja de grafits i que depèn de la contracta municipal de neteja.

Com que en la majoria dels casos s’actua en finques privades, per dur a terme el servei es requereix una autorització dels propietaris.

Formulari a la seu electrònica de l’Ajuntament

Les comunitats de veïns que vulguin sol·licitar aquest servei gratuït de neteja de pintades i grafits han d’omplir un formulari que trobaran als tràmits de la seu electrònica de l’Ajuntament (Autorització a la neteja de pintades i façanes d’edificis) o, de forma presencial, a les regidories de districte.

Aquest servei fa una mitjana de 2.500 actuacions anuals i, des de 2017, les comunitats de veïns que el sol·liciten passen a formar part d’un registre municipal, de manera que l’Ajuntament es compromet a continuar fent els treballs de neteja de grafits temporalment en la seva finca sense que calgui tornar a demanar-lo.

En la neteja de les façanes s’utilitzen tres sistemes, en funció del suport: pintant a sobre del grafit amb el mateix color de la paret o el que més s’hi assembli; amb aigua i sorra a pressió, i, si escau, aplicant-hi un producte prèviament per facilitar-ne l’eliminació.

Les pintades o grafits incívics estan sancionats segons l’Ordenança del civisme, que considera aquest fet com a greu (amb multes de 750 a 1.500 euros) o molt greu si l’acció es realitza en monuments, edificis públics —especialment els catalogats— o mobiliari urbà (amb sancions de 1.500 a 3.000 euros).