En 15 anys de funcionament, el Dispositiu d’Inserció Laboral (DIL) del programa d’intervenció comunitària Treball als Barris ha arribat a més de 3.000 persones de la zona Nord de la ciutat en situació vulnerable, que o bé han rebut assessorament per aprendre a cercar feina o bé han participat en cursos de formació orientats al món laboral. Hem copsat el testimoni de dues d’aquestes persones.

Al número 71 del carrer París, a Collblanc-la Torrassa, un equip de 7 persones de diversos perfils professionals fan un cop de mà a veïnes i veïns com la Doralice Vaca Espinoza, que havia fet un curs d’atenció sociosanitària, sector en què hi treballa actualment, però vol accedir a un curs d’Infermeria, i el Jesús Torreblanca Triguero, que vol treballar en qualsevol feina d’operari.

El Jesús i la Doralice son dues de les 3.000 persones que en els últims 15 anys han rebut formació i també assessorament per cercar feina a través del DIL, el Dispositiu d’Inserció Laboral, que s’emmarca en el programa d’intervenció comunitària de la zona Nord de la ciutat Treball als Barris.

El DIL ofereix eines per cercar feina online i organitza cursos d’inserció laboral subvencionats pel SOC, el Servei d’Ocupació de Catalunya, en tres àmbits: atenció sociosanitària, comerç alimentari i hostaleria i logística i magatzem.

Mercè Simó Mir, tècnica responsable de Cursos de Formació Professional i Ocupacional de l’Ajuntament, ha explicat que “treballem molt alineats amb els diferents serveis del territori, estem parlant d’educació, dels agents socials i econòmics, les empreses de la ciutat; i, per tant, totes les formacions són a mida del que entenem que són les necessitats del mercat laboral“.

Justament, ara és oberta la inscripció per a un nou curs d’atenció sociosanitària de 450 hores, en total, i 80 hores de pràctiques, que començarà el 21 de maig.  Son cursos adreçats a col·lectius vulnerables de barris amb especial incidència. Les persones interessades poden consultar el web municipal de dinamització local, enviar un correu a treballbarris@l-h.cat o trucar al telèfon 93 402 40 20.

En general, les persones que fan ús d’aquests serveis d’inserció laboral valoren la formació que reben per poder millorar el seu perfil laboral i, sobretot, l’acompanyament durant tot el procés.

El Jesús agraeix, per exemple, que l’ajudin amb la informàtica “perquè fins ara no havia començat a fer servir l’ordinador”.

I la Doralice apunta que l’orientadora “és una persona que ajuda en el dia a dia”.

Aquest any també hi haurà cursos, d’entre 50 i 75 hores, de Serveis i Consergeria, Neteja Industrial, Iniciació a la Cuina i Venda d’Aviram i Caça. En els 15 anys de funcionament d’aquest projecte del programa Treball als Barris la inserció laboral després dels cursos ha estat entre el 30 i el 40%.