Poques hores abans que es doni el tret de sortida a l’edició del Mobile World Congress d’enguany, aquest dissabte s’ha celebrat el denominat SEPU Camp, al parc de la Pau a les Planes (nom heretat de l’antic establiment del barri). La jornada ha comptat amb una desena d’activitats adreçades a diferents públics per promoure la integració del Samontà en l’era de la digitalització.
Així doncs, aquest espai, punt neuràlgic de la vida del barri, s’ha convertit en un eix d’aprenentatge i d’intercanvi generacional que potencia les possibilitats de la tecnologia per a les diverses expressions de la cultura urbana. Per l’escenari hi han passat persones vinculades al món digital i als barris de les Planes i La Florida, així com la Guàrdia Urbana i la seva xerrada sobre ciberseguretat adreçada a gent gran.




A més, a les 13 hores ha tingut lloc la presentació de resultats del projecte Digitalitza’t de L’Hospitalet, amb la presència de l’alcalde, David Quirós; el director d’innovació de la Mobile World Capital Barcelona, Eduard Martí; la responsable de formacions i xarxes del projecte, Sara Mabrouk, i el responsable dels punts d’acompanyament digital, Moad Ezzanouni.
“És una intervenció de regeneració urbana, de transformació de l’espai públic i de recuperació d’alguns espais des de l’educació i el desenvolupament econòmic (…) i en tot això la tecnologia pot ajudar-nos a fer-ho molt millor”, declarava l’alcalde de la ciutat, David Quirós, sobre el pla del Samontà.




Els resultats del projecte Digitalitza’t de L’Hospitalet
Els cinc punts TIC de la ciutat han registrat un increment del 50% durant el 2024. Mentre que enguany s’han atès un total de 14.000 consultes, l’any 2024 la dada va ser de 9.385 atencions. Aquesta ha estat una de les informacions que l’Ajuntament de L’Hospitalet ha donat durant la jornada SEPU Camp, celebrada al parc de la Pau en el marc del Mobile World Congress.
Els punts TIC són espais d’atenció gratuïta que ofereixen suport digital a la ciutadania per gestionar tràmits en línia. És una de les apostes del consistori per afavorir l’alfabetització digital i l’accés a serveis municipals i administratius, sobretot de les persones més grans o amb menys recursos. La xarxa està composta pels MercaTIC ubicats als mercats municipals del Centre, Santa Eulàlia i Bellvitge, pel punt TIC Ana Díaz Rico dels Blocs Florida, i pel TIC-Truck de Collblanc.
Quins punts TIC han rebut més consultes?
De les més de 14.000 atencions, més de la meitat han tingut lloc al punt TIC Ana Díaz Rico, situat als Blocs Florida, on s’han registrat 7.918 atencions. A continuació, el TIC-Truck de Collblanc ha estat el segon espai amb més consultes, amb un total de 2.247 atencions. Pel que fa als MercaTIC, el de Bellvitge ha concentrat una part important de les atencions, amb 1.506, seguit pel del Centre (1.311) i el de Santa Eulàlia (1.027).





Quines consultes té la ciutadania de L’Hospitalet?
Les consultes més freqüents han estat la sol·licitud d’ajuda en gestions digitals i informàtiques, destacant la preinscripció escolar, que ha atès 1.144 persones, el suport en la configuració de dispositius mòbils i eines de Google, 1.042 atencions, tràmits administratius amb l’Ajuntament (1.035 atencions) i la tramesa de certificats (976 atencions).
A més, els punts TIC ofereixen píndoles formatives sobre conceptes bàsics, que han arribat a més de 1.800 persones durant el 2024, amb l’objectiu de fomentar la comunicació autònoma mitjançant dispositius mòbils.
La xarxa de punts TIC no només ajuda a reduir la bretxa digital entre la ciutadania, sinó que també té un component social important, ja que proporciona formació ocupacional a joves en risc d’exclusió social, que són els encarregats de dinamitzar els espais i donar suport a les persones amb menors habilitats digitals.
Aquest programa, que forma part del Pla integral les Planes – Blocs Florida, respon a l’estratègia L’Hospitalet 6.0 de digitalització i connectivitat de la ciutat, dins del programa Digitalitza’t, gestionat per la Fundació Sargim. A més, compta amb el suport de la Fundació Mobile World Capital, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Aigües de Barcelona en el marc del programa Territori Social.