El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha donat a conèixer l’informe anual de la situació del treballador autònom a casa nostra. El 2022 van augmentar les bases de cotització del treball autònom i també han pujat la resta de trams de cotització.

A l’Entrevista de l’Informatiu, la secretària executiva del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Carme García ha dit que “aquest augment és fruit del RETA (Règim Especial del Treball Autònom) que és obligatori des de l’1 de gener i els autònoms són més conscient de com els està afectant a la seva pensió. La tendència és cotitzar una mica més perquè després l’efecte serà positiu al cap dels anys”.

Els autònoms cobren un 37% menys de jubilació que els assalariats

Així un cop jubilat la prestació que cobra un treballador autònom ha millorat molt perquè aquest any ha pujat un 5,5%. Carme García ha indicat que “tot i així està encara un 37% per sota del treballador assalariat. El nou sistema de cotització influirà molt i veurem els resultats en les persones en pocs anys”

García s’ha felicitat de la implantació del RETA perquè feia falta i afecta a moltes dades i seria bo incorporar una modificació que consistiria en el fet que a l’inici de l’exercici poguessin fer una aportació específica i addicional sense modificar les bases de cotització de l’any següent perquè beneficiaria les pensions”.

Carme García ha explicat “com l’evolució de l’economia és un termòmetre ja que quan estem en moments de vaques grasses hi ha menys autònoms i a l’inrevés, amb pujades en èpoques de crisi. El pes del treballador autònom ha passat del 15,2 al 14,7%.