El grup municipal socialista presentarà al Ple de dilluns una moció de rebuig i condemna davant la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan. Des de l’arribada al poder dels talibans l’agost de 2021 -tot just fa tres anys- les dones han patit una retallada flagrant dels seus drets i llibertats que el passat mes d’agost va adoptar caràcter jurídic amb una nova legislació, coneguda com a “Llei del silenci”. Moltes de les prohibicions relacionades amb la vestimenta ja es van posar en marxa en els darrers anys, però aquesta llei suposa una primera base legal per imposar el seu compliment.

Impulsada pel ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, el text recull restriccions dirigides a les dones, com l’ús obligatori del vel integral, que cobreixi la cara i el cos per “evitar temptacions” o pujar a l’autobús si no van acompanyades d’un home. Però la mesura que ha posat el crit al cel de la comunitat internacional ha estat la prohibició del so de la veu femenina, la qual cosa inclou cantar, recitar o parlar davant d’un micròfon.

Jesús Husillos, tinent d’alcaldia de l’Àrea de seguretat i govern intern ha expressat que la voluntat del seu grup “és donar la visibilitat que la dona ha anat perdent a l’Afganistan”. Afirma que és un tema rellevant, “tot i que hi hagi persones que pensin que això queda lluny i que no té a veure amb L’Hospitalet” perquè no es pot “normalitzar que a altres indrets del món puguin passar coses com aquestes”. Des de l’equip de govern afegeixen que “no només suposa restringir infinitat de drets de les dones de manera abominable”, sinó que implica “prohibir la seva veu a l’espai públic, atenint-se a motius tan peregrins com que aixeca baixes passions, quan si una persona té aquesta temptació, segurament és problema seu”.

Els afganesos tampoc han sortit il·lesos amb aquesta reforma: no podran utilitzar corbata, pentinar-se, ni retallar-se la barba per sota de la llargada d’un puny. Tampoc podran dirigir-se a dones amb qui no tinguin una relació de parentiu.

La normativa s’adapta a la xaria, la llei islàmica, afirmen des del govern afganès.

Des del PSC de L’Hospitalet han expressat el seu suport a les accions que evitin “que es vulnerin els drets fonamentals de les dones, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, participació política, econòmica, social o cultural”. També insten a la comunitat internacional perquè “iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganeses” i han recolzat la feina del Govern espanyol en l’adopció de mesures de protecció a les dones que es trobin en situació de risc pel simple fet de ser dones.

La moció es presenta pocs dies després de la cimera All Afghan Women a Tirana, Albània, on ha participat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.

I en clau local, el primer tinent d’alcalde ha subratllat que “des de L’Hospitalet s’estan realitzant projectes de cooperació internacional per enfortir les xarxes de dones a països d’arreu del món, però també a casa nostra s’estan duent a terme iniciatives per donar a les dones les mateixes oportunitats que tenen els homes” i ha reafirmat el compromís de l’equip de govern de “combatre les agressions i discriminacions” vers les dones.