El PSC ha estat la llista més votada a L’Hospitalet a les eleccions al Parlament Europeu. Manté així la primera posició que va aconseguir en les darreres eleccions europees de l’any 2019. Els socialistes han aconseguit el 44,15% dels vots.

El segon partit més votat ha estat el PP amb el 17,12% i d’Ara Repúbliques-ERC, que passa de ser la segona força a la tercera, amb el 8,73%. Vox passa de ser la setena força a la quarta amb el 7,18% dels vots i Junts és la cinquena, amb el 5,51% dels sufragis. Podemos ocupa la sisena posició amb el 4,7% dels vots i Comuns-Sumar se situa com a setena força amb el 4,28%.

Destaca també la pèrdua de vots de Ciutadans, que el 2019 va aconseguir-ne 11.087 i se situava com a cinquena força més votada, i en aquests comicis només n’ha aconseguit 544, el que representa el 0,74% dels sufragis.

Una de les dades destacades és que la correlació de forces que han donat aquestes eleccions al Parlament Europeu és la mateixa que es va donar a les eleccions al Parlament de Catalunya del passat 12 de maig. En aquesta ocasió el PSC ha obtingut un millor percentatge de vot.

Resultats a L’Hospitalet per barris

El PSC també se situa com a primera força a tots els barris de la ciutat i el PP ho fa com a segona força també a tots els barris de L’Hospitalet.  La tercera posició ha quedat entre Vox i Ara Repúbliques-ERC. Vox aconsegueix ser la tercera força a set barris, especialment als ubicats al nord de la ciutat (La Florida, Les Planes, Can Serra, Pubilla Cases, Sanfeliu) i a Gornal i Bellvitge, mentre que Ara Repúbliques-ERC aconsegueix la tercera posició a cinc barris de la ciutat (Centre, Sant Josep, la Torrassa, Collblanc i Santa Eulàlia). 

Participació

La nota més destacada d’aquesta jornada electoral ha estat la baixa participació. Un 41,75% dels hospitalencs han exercit el seu dret a vot, el que representa una davallada de 15,4 punts respecte les darreres eleccions al Parlament Europeu de l’any 2019, on la participació va ser del 57,17%. Recordem que l’any 2019 les eleccions europees van coincidir amb les eleccions municipals. Pel que fa als darrers comicis, els autonòmics celebrats fa un més, la participació a L’Hospitalet va ser del 52,99%.

Resultats a Catalunya

Pel que fa al conjunt de Catalunya, es confirma la victòria del PSC amb ​30,6% dels vots. El segueixen Junts amb el 18%, Ara Repúbliques-ERC amb el 14,8% i el Partit Popular amb el 13,7% dels vots. Vox se situa com a cinquena força amb el 6,1%, seguit de Podem amb el 4,6%, Comuns-Sumar amb el 4,3%, S’ha Acabat la Festa amb un 2,8% i el PACMA amb l’1,3% dels sufragis.

Resultats a Espanya

El Partit Popular ha guanyat les eleccions europees amb el 34,18% dels vots i 22 eurodiputats, lleugerament per sobre del PSOE, que ha rebut el 30,19% dels sufragis i comptarà amb 20 escons al Parlament Europeu.  

Vox ha quedat en tercera posició amb el 9,62% dels sufragis, un suport que es traduirà en 6 escons. La quarta força és Ara Repúbliques, l’aliança d’ERC amb EH Bildu, BNG i Ara Més, amb el 4,93% dels vots i aconsegueix mantenir els tres escons a l’Eurocambra.

També ha aconseguit tres escons la formació Se acabó la fiesta.

Sumar ha rebut el 4,65% dels sufragis i tindrà 3 eurodiputats. De la seva banda, Podemos ha rebut el 3,27% dels vots i tindrà dos eurodiputats.

A Espanya li pertoquen 61 eurodiputats en aquests comicis.