Els comptes municipals es van aprovar a finals del passat mes de desembre amb un increment de la partida per la compra d’habitatge pel parc públic. Es tracta d’una de les qüestions principals que han acordat els grups municipals del PSC i L’Hospitalet En Comú Podem i que va fer possible que el pressupost municipal tirés endavant.
L’encaixada de mans entre els respectius portaveus de les dues formacions, PSC i L’H en Comú Podem, va ser alguna cosa més que un gest simbòlic. Va ser un gest de molt pes polític, ja que donava via lliure a l’aprovació inicial del pressupost municipal del 2025 que puja a més de 350 milions d’euros, el més alt de la història de L’Hospitalet.
Entre les mesures que van acordar socialistes i comuns destaca l’increment de la partida per compra d’habitatge pel parc públic amb un pressupost de 16 milions d’euros.
I per veure que aquest acord es compleix, socialistes i comuns han creat una comissió de seguiment, que a diferència de fa un any, quan els comuns van arribar a un acord amb l’alcaldessa Núria Marín i el primer tinent d’alcaldia Francesc Belver, es reunirà més sovint, un cop al mes, en comptes de trimestralment. I en aquesta ocasió, l’acord ja parla d’un marc de governança conjunta.
Sobre aquesta fórmula, el portaveu grup municipal PSC, Jesús Husillos, assegura que “ens hem sentit còmodes en tot moment. Esperem que aquest pressupost ens permeti avançar en tots els aspectes que hem acordat. Aquesta comissió no només facilitarà que aquesta confiança es conservi, sinó que si ho fem mínimament bé podrem ampliar la governança conjunta”.
L’habitatge, el principal problema
Manuel Domínguez, portaveu grup municipal L’Hospitalet En Comú Podem, ha explicat que “l’habitatge és el principal problema del país i també de la ciutat. Una problemàtica que té un impacte brutal en el dia a dia dels ciutadans. L’acord a què hem arribat representa un canvi extraordinari en la política municipal sobre aquest tema i ha estat possible gràcies a la nostra insistència a l’hora de negociar l’acord”. D’aquesta partida per habitatge, 6,8 milions d’euros seran per la compra d’habitatge de lloguer social.
A l’acord també es recullen actuacions com la reordenació dels Parcs de l’Alhambra i de Les Planes, o la millora d’accessibilitat a l’entorn del riu Llobregat.
A banda, es dedicaran 900.000 euros en la reobertura dels menjadors dels casals de la gent gran i prop de 400.000 euros per un pla comunitari de salut mental per a joves. A càrrec del romanent, es dedicarà una partida per obrir els carrers a la ciutadania els caps de setmana, com es fa a Barcelona. La idea és fer-ho en un carrer per districte.
Un acord de governança conjunta que no se sap si podria obrir una nova etapa de govern en coalició entre socialistes i comuns. De fet, l’alcalde David Quirós, recordava fa uns dies a la seva darrera entrevista a Televisió de L’Hospitalet, que “tenim un passat històric amb els comuns, amb més de 15 anys de govern conjunt des de l’any 1999. Van ser anys molt interessants i molt productius per a la ciutat. Evidentment, en aquesta nova etapa on no tenim majoria, el diàleg és bàsic. Incorporar les diferents mirades a la ciutat i el govern és important”.
A hores d’ara, els Comuns no tanquen la possibilitat d’un govern en coalició, però reconeixen que encara queda molt camí per recórrer i molta negociació. “Som conscients també que tenim certes diferències, i hem d’aprendre a gestionar-les. Però no és descartable evidentment”, ha comentat Manuel Domínguez.
I mentre els socialistes s’apropen als comuns, s’allunyen de la resta de formacions, com es va veure al ple extraordinari del 30 de desembre, amb una forta discussió, especialment amb Esquerra Republicana i una crítica a PP, VOX i els republicans. Una sessió plenària on Jesús Husillos va acusar als tres grups no presentar mai propostes i receptes constructives.