El PSC descarta fer coalició de govern amb cap altra força política de les quatre que han obtingut representació després de les municipals del 28M, però deixa la porta oberta a tancar acords estratègics per al mandat si es donen les condicions.  

L’aritmètica sorgida de les urnes del 28M deixa un nou consistori fragmentat en cinc grups municipals. La força més votada amb un ampli avantatge és la candidatura de Núria Marin amb 13 regidors, un menys, però, que la majoria absoluta. El PSC, doncs, està obligat a trobar consensos amb altres forces del Ple per desenvolupar el seu programa de govern, un cop prenguin possessió de l’Alcaldia, com tot apunta el pròxim 17 de juny, data de constitució de l’Ajuntament per al mandat 2023-2027.

Per explorar sintonies, segons fonts socialistes, l’alcaldessa en funcions ja ha mantingut primers contactes amb alguns candidats a l’alcaldia però serà la setmana vinent quan obri ronda de converses amb ERC, PP, L’HECP i VOX. “No exclourem ningú per respecte als ciutadans que els han votat”, afirmen.

Els possibles acords estratègics, diuen les mateixes fonts, anirien més enllà dels consensos sobre temes puntuals i concrets que s’acabin aprovant en el Ple. “Ja ho hem fet en anteriors mandats. Per exemple amb ERC vam acordar una rebaixa fiscal per al mandat 2011-2019”, recorden.

En el mateix sentit, expliquen que “parlarem d’allò més concret i que ens urgeix, com per exemple els pressupostos, i plans d’acció a més llarg termini. I escoltarem els altres grups per si tenen aportacions que puguem incorporar. Les línies vermelles que tenim són les que ens marca la llei i també no anar en contra dels nostres eixos programàtics”.

Les mateixes fonts recorden que el PSC ve de “tradició pactista especialment amb l’espai que representa L’HECP -fins i tot en mandats de majoria absoluta”, però creuen que “en aquests moments l’electorat d’aquesta candidatura no entendria un acord de coalició”.

Tot i això reconeixen que és amb els comuns i també amb ERC “amb qui hi ha més afinitat programàtica i per tant amb qui seria més fàcil trobar-ne enteses”.

Preguntats sobre un possible cordó sanitari per vetar propostes de VOX, consideren que “segurament no tenim cap coincidència, però respectem tota la gent que els ha votat, no els exclourem i en parlarem quan calgui i sobre el que calgui”.

Sobre el congrés del PSC de L’Hospitalet que ha d’escollir nova executiva i nou primer secretari, les mateixes fonts diuen que es faria un cop passat el congrés nacional que està programat per a finals d’any. Recordem que ara la direcció del partit està en mans d’una gestora des de la dimissió del primer secretari Cristian Alcázar imputat en una peça separada del cas Consell Esportiu.