Després d’un any de prova pilot, s’ha consolidat el projecte Escolta el Cos, adreçat a millorar el benestar de persones amb ansietat, depressió o trastorns de la conducta alimentària amb la dansa i l’expressió corporal com a eines terapèutiques.

La iniciativa va a càrrec de la Unitat de Salut Mental de l’ICS a L’Hospitalet i de l’EMMCA, l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts.

Un cop per setmana es fan sessions grupals per treballar la flexibilitat i la creativitat a través del propi cos. També es fan exercicis de relaxació que milloren el benestar emocional de les pacients.

L’Helga Carafí, professora de dansa, explica que “prenem consciència del cos, primer amb estiraments i respiracions amb les quals anem sentint les diferents parts del cos. Després arriba el moment del joc i de la creació en acció per experimentar benestar. L’objectiu és sortir d’aquí alegres i connectats amb nosaltres mateixos”.

Amb la dansa com a vehicle d’expressió, les persones usuàries poden exterioritzar els seus sentiments i gestionar millor l’ansietat. A més, la presa de consciència del propi cos els permet guanyar confiança i seguretat en un espai de socialització on desenvolupen una identitat de pertinença al grup.

Per la psicòloga de la Unitat de Salut Mental de l’ICS, Anna Descalzi, “el treball corporal amb tècniques de la dansa els aporta una millor concepció del seu propi cos, i per tant una millor autoestima. Algunes de les persones que venen tenen una afectació a nivell mental per ansietat o per un concepte negatiu de sí mateix, i poder canalitzar-ho a través del cos els proporciona més benestar”.

“Escolta el cos” es consolidarà aquest 2024 amb dos grups que sumaran una vintena de persones, després que el curs passat el projecte comencés a caminar en fase de prova pilot com una ampliació del programa Escolta l’ART.

Aquest altre projecte, nascut el 2018, busca el benestar emocional de joves de L’Hospitalet a través de creacions artístiques com peces audiovisuals, cançons o fotografia.