Fruit d’una col·laboració publicoprivada entre l’Hospital de Bellvitge i la farmacèutica Novartis s’ha pogut desenvolupar la primera eina digital que permet detectar a temps real el risc de patir un nou infant de cor.

El projecte Artemis, únic a Espanya, forma part d’un programa més ampli de prevenció cardiovascular que ja s’aplica a Bellvitge des de l’any 2021.

Un 10% més de probabilitats de repetir un infart

Segons explica la cardiòloga i directora del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària de l’HUB, Oona Meroño, aquesta eina és “especialment útil per als pacients que han patit un infart, ja que tenen més probabilitats que la resta de la població de patir-ne un altre durant els dotze mesos posteriors”.

De fet, aquests pacients tenen un 10% més de probabilitats de repetir un esdeveniment cardiovascular durant el primer any i si, a més a més, fumen o deixen de prendre la medicació, aquest risc es pot incrementar fins al 30%.

Detecció del risc abans de tenir símptomes

La cardiòloga ha afegit que, “gràcies a aquesta eina digital, podem saber en temps reals si s’ha alterat algun dels paràmetres que poden fer augmentar el risc com la tensió arterial o el colesterol. Mentre que abans, no ho sabíem fins que el pacient es presentava a urgències amb símptomes. D’aquesta manera podem intervenir de manera precoç i evitar que l’atac de cor es repeteixi”.

De moment, l’eina digital es troba en fase 1 i extreu les dades de l’entorn digital dels diferents programes de salut, que es complementen amb el seguiment per part d’un equip mèdic multidisciplinari i amb l’acompanyament de l’atenció primària.

En la següent fase el pacient portarà un dispositiu d’actimetria, com els rellotges intel·ligents, que permetran controlar les pulsacions, les passes que fa durant el dia, etc.

S’aplica a tots els pacients que rep l’Hospital de Bellvitge

L’Hospital de Bellvitge atén anualment una mitjana de 280 pacients amb síndrome coronaris aguts de l’Àrea Metropolitana Sud. Des de fa un mes, s’inclou en aquest seguiment a tots els nous pacients.

Aquesta eina digital forma part d’un projecte preventiu molt més ampli orientat a promoure els hàbits de vida saludable com a principal via de prevenció i rehabilitació.