ActFem, una experiència pilot d’intervenció social que impulsa Plàudite Teatre, ha iniciat el seu projecte artístic, tecnològic i acadèmic. La iniciativa, que vol combatre l’abandonament escolar a través de les arts escèniques, compta amb una desena d’alumnes de batxillerat de l’Institut Jaume Botey.

La directora de Plàudite Teatre, Eugènia Delgado, explica que “són noies que tenen motivació per estudiar però que per la realitat social, econòmica o cultural del seu entorn podrien haver deixat la seva formació. I quan una noia abandona els estudis corre el risc de caure en una dinàmica de cures o de dependència econòmica”.

Almenys quatre dies a la setmana, les noies dinen plegades i reben suport acadèmic quan acaben les classes. Després, a través de les arts escèniques, treballen conceptes i competències del currículum de batxillerat.

Per Delgado, el projecte ActFem “permet que les joves aprenguin sobre llengua i literatura, pensament social, filosofia o educació física i coneixement del propi cos. També fomentem l’autoestima i les seves habilitats socials i comunicatives”.

Uns coneixements que van més enllà de la faceta artística. I és que amb la creació d’una companyia teatral que elles mateixes pensaran i gestionaran, les participants també aprendran sobre matèmatiques i economia.

En aquest sentit, des de Plàudite Teatre destaquen que “també treballarem l’escenografia, la indústria cultural, compatibilitat o la creació d’una empresa”.

Més enllà de l’aprenentatge sobre les arts escèniques i les industries culturals, el projecte també inclou formació tècnica i tecnològica.

“Els espectacles tenen molta part de teconologia, com la difusió a les xarxes socials o la utilització de la intel·ligència artifical o vestuaris i personatges interactius”, assenyala Delgado.

Amb tots els coneixements apresos, les participants prepararan el seu propi espectacle de denuncia social i feminista. Un muntatge que durant un any portaran de gira per L’Hospitalet però també a països estrangers. L’objectiu és arribar un públic de 20.000 joves.