El programa Weko és una iniciativa de la Fundació Aprender a Mirar, l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i la Fundació Nous Cims. L’objectiu és promoure i prevenir el bon ús de les tecnologies en temps de lleure entre les comunitats educatives de primària. El curs passat es va implementar per primer cop a L’Hospitalet, a l’escola Charlie Rível. Enguany la iniciativa s’ha ampliat a tres escoles més: Prat de la Manta, Ernest Lluch i Màrius Torres.
Al programa AulaL’H, el tècnic del programa Weko, Àlex Gili ha explicat que l’objectiu és alertar sobre els perills que comporten les pantalles per la salut física i emocional dels infants i donar recursos per fer un ús responsable. “Visitem escoles d’alta complexitat i organitzem diferents activitats per fer una bona gestió de les tecnologies. Ens adrecem a l’alumnat, al professorat i també a les famílies”.
El programa es fa a cinquè i sisè de primària. La Míriam Schirinzi també és tècnica del programa Weko i explica que a les classes de cinquè “tractem de com afecten les pantalles al cervell. S’ha demostrat que amb més de 30 minuts d’ús de pantalles, el cervell es debilita i disminueixen la concentració, l’atenció o la resolució de problemes”. Afegeix que “també parlem de videojocs i de cyberbulling amb tallers teòric i pràctics amb activitats com una escape-room, jocs de cartes i realitat virtual. A sisè tractem qüestions com l’autoestima, les xarxes socials o cinema i sèries”.
Les escoles interessades es poden posar en contacte amb la fundació Aprendre a Mirar.
El darrer programa Aula L’H va tractar el programa Weko en profunditat i es pot recuperar a la carta a L’Hdigital.cat