No treure importància a qualsevol tipus de malestar emocional o mental que podem estar patint, parlar-ho obertament amb algú de confiança i demanar ajuda professional; aquestes son les tres pautes que ha recomanat posar en pràctica un grup de joves del programa de salut mental ‘Escolta l’Art’ a un altre grup de joves i adolescents de dos instituts de Secundaria de la ciutat.
El projecte ‘Escolta l’Art’ és un programa comunitari que duen a terme la Unitat de Salut Mental de l’ICS, el Club Social de la Fundació Salut i Comunitat i l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts, i que enguany complirà el 5è curs d’activitat, fa servir la música i la creativitat artística per acompanyar persones amb problemes de salut mental d’entre 18 i 35 anys, tot plegat per desfer els prejudicis socials que encara acompanyen aquest tipus de malalties.
Enguany hi participen una dotzena de persones, que han explicat les seves experiències a la biblioteca Josep Janés a joves i adolescents de l’Aula d’Acollida de l’institut Margarida Xirgu, de Collblanc, i del cicle professional d’Animació Sòciocultural de l’institut Can Vilumara, de Sant Josep, en un acte organitzat per l’Oficina Jove de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
L’Alejandro recomanava “parlar-ho, ja sigui amb amistats o la família. I si és possible, és clar, amb atenció psicològica”. L’Ágata afegia que també és bo “cercar un grup que et pugui entendre, que entengui que t’està passant i pugui haver-hi ajuda mútua”. I la Kiara posava l’accent en el fet que “potser la primera vegada l’ajuda no és reeixida, però no t’has de rendir, has d’inssistir-hi fins que trobis la persona adient”.
Justament, en el col·loqui posterior, una jove d’uns els instituts que assistia a la xerrada ha demanat el micro per explicar el seu problema personal i fer una crida a parlar-ne sense embuts.
Anna Descalzi Farreres, psicòloga de la Unitat de Salut Mental de l’ICS, deia que cal aconseguir “que es pugui parlar de l’angoixa i de l’esquizofrènia, per exemple, i poder entendre i comprendre com es manifesten i així ens hi podrem acostar sense jutjar ni estigmatitzar”.
A banda de lluitar contra l’estigma i normalitzar les malalties mentals, un altre objectiu era sensibilitzar la població jove i adolescent sobre la necessitat de parlar sense tabús d’aquestes qüestions.
El projecte té el suport de la Fundació Salut i Comunitat i de l‘EMMCA, l’Escola de Música-Centre de les Arts. El director de l’EMMCA, Raül Brenchart Barberà assenyalava que “mitjançant la música les usuàries i usuaris que han passat per aquest programa durant aquests 5 anys han pogut expressar tota allò que senten”.
La presentació del programa ‘Escolta l’Art’ als instituts Can Vilumara i Margarida Xirgu formava part de la celebració a la ciutat del Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d’octubre. Els joves participants en aquest programa faran una altra exposició dilluns vinent, a l’hospital de Bellvitge.