El Ministeri de Sanitat ha premiat el Programa d’Insuficiència Cardíaca Comunitària de l’Hospital de Bellvitge i l’Atenció Primària Metropolitana Sud com la millor bona pràctica en salut cardiovascular entre els 26 projectes d’arreu de l’Estat presentats a la convocatòria. Aquest model d’atenció proactiva i integrada desenvolupat per aquest programa ha aconseguit una important reducció d’hospitalitzacions i mortalitat.

Aquests premis reconeixen les bones pràctiques en salut cardiovascular que hagin demostrat ser efectives i hagin representat un element innovador per al sistema sanitari.

La doctora Cristina Enjuanes, especialista de la Unitat Multidisciplinària d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge i investigadora de l’IDIBELL, ha explicat a l’Entrevista de l’Informatiu, que “aquest tipus de reconeixements són importants perquè ens ajuden a millorar en la qualitat assistencial. Nosaltres fem una integració real amb l’atenció primària, amb un seguiment del pacient.

El programa comunitari es va posar en marxa l’any 2016 per a una població de 209.255 habitants. El seu objectiu era passar d’una atenció de la insuficiència cardíaca essencialment reactiva a oferir un nou model d’atenció proactiva, amb la integració del treball de l’hospital i el de l’atenció primària, posant en el centre el rol de la infermeria de pràctica avançada, i amb el suport de la telemedicina i les tecnologies digitals, per tal d’aconseguir un seguiment més eficaç i continu després de l’alta i un empoderament efectiu del pacient. “Es va decidir fer un canvi de model assistencial i es va apostar per canviar els resultats”.

Aquest nou model ha tingut com a resultat una millora en l’evolució dels malalts. Diferents estudis publicats per l’equip han confirmat que, en aquests anys, els pacients han experimentat una reducció tant de la mortalitat com de les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca i de les hospitalitzacions clínicament relacionades amb la patologia. En concret, segons La doctora Cristina Enjuanes, “s’han reduït a la meitat les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca i una reducció dels reingressos en un 40%, així com la reducció de la mortalitat en un 12%”.