Sensibilitzar de forma didàctica sobre la importància d’atendre les necessitats específiques de dones embarassades provinents d’altres cultures, aquest ha estat l’objectiu de la Jornada Intercultural Sobre l’Embaràs, el Part i el Postpart, organitzada per l’Hospital General de L’Hospitalet.

Professionals del conjunt de la xarxa sanitària catalana han pogut copsar els testimonis de dones que han explicat peculiaritats i trets culturals que, en relació amb la maternitat, son cabdals per a elles. A tall d’exemple, en el cas de les dones musulmanes magribines és molt important fer una oració concreta, l’adham, just quan al nadó ha acabat de néixer i també altres costums de caire comunitari.

Hasna El Gharbaoui, mediadora intercultural del Consorci Sanitari Integral, ha explicat que “les dones marroquines hi estan acostumades i necessiten que altres dones amigues els portin plats casolans, típics d’aquell dia, per sentir-se en família i no sentir-se tan soles”.

També s’han esmentat un ampli ventall de trets culturals que poden suposar un problema a l’hora de portar a terme l’embaràs, com ara els matrimonis arranjats, i predomini jeràrquic dels homes i l’aïllament social de les dones, aspectes que fan que sovint les dones se sentin soles en el procés.

Huma Jamshed Bashir, fundadora de l’Associació Cultural Educativa i Social de Dones Pakistaneses (ACESOP), ha declarat que “moltes dones estan aïllades de forma no desitjada, sinó que les obliguen a viure aïllades”. I ha afegit que “per raons de cultura es creu que si les dones estan ben integrades en societat se n’oblidaran de les seves famílies. Llavors estan molt vigilades i controlades per raons d’honor i per tenir-les invisibilitzades”.

Un 70% dels parts que atén l’Hospital General són dones migrades i nouvingudes, dones que son de més de 100 nacionalitats. Tenir en compte aquesta diversitat cultural, començant per l’habitual barrera de l’idioma, és un repte del sistema sanitari i cal que hi hagi formació específica.

Beatriz Canalis Nieto, cap de l’àrea de Procés d’Embaràs i Naixement de l’Hospital General de L’Hospitalet, considera que el personal sanitari “hem de millorar les competències de comunicació intercultural per poder proporcionar el millor acompanyament i l’atenció integral que necessiten les dones embarassades i les seves famílies”.

El CSI, que gestiona l’Hospital General de L’Hospitalet, ja va instaurar fa temps la mediadora intercultural adreçada a la població magribina i estudia replicar la figura adreçada a la població paquistanesa.