Un any després de l’aplicació de la mesura que limita els preus del lloguer, les dades a L’Hospitalet mostren una tendència a la baixa de moment, amb una reducció del preu mitjà mensual a 820 euros. D’aquesta manera el descens és d’un 3,5% respecte a l’any anterior, alineat amb la mitjana catalana en zones on s’ha aplicat el topall al preu del lloguer.

No obstant això, aquesta baixada és menys pronunciat que el que la que s’ha registrat a Barcelona, on el preu ha caigut un 6,4%. Per la seva banda, tant el govern català com el govern espanyol han celebrat aquest resultat en una roda de premsa conjunta.

Sílvia Paneque, Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, va afirmar que “veiem que aquests resultats són positius i ens donen notícies per certa esperança. El preu del lloguer baixa a tota Catalunya i en especial a les zones de mercat tens, mentre que el parc d’habitatge creix”.

A aquesta valoració es va sumar Isabel Rodríguez, Ministra d’Habitatge i Agenda Urbana d’Espanya, qui va explicar que “en altres ciutats on no estan limitades i no tenim aquesta normativa vigent, quan acaben aquests contractes, els propietaris poden tenir l’interès de rescindir-los perquè, després, poden posar el preu que vulguin. Aquí saben que el preu ja està regulat i, per tant, no hi ha cap incentiu a canviar l’inquilí”.

Menys contractes de lloguer

A diferència que a Barcelona, on s’han signat més contractes de lloguer respecte a l’any anterior, a L’Hospitalet, la baixada de preus ha vingut acompanyada d’un descens dels contractes. Durant el 2024, a la ciutat s’han signat gairebé un 10% menys de contractes. El Sindicat de Llogateres critica el to triomfalista de les administracions amb el resultat del topall al lloguer i alerta que la norma deixa fora de la regulació el lloguer de temporada, que ha crescut un 45% en el darrer any i el d’habitacions.

Enric Aragonès, portaveu del sindicat, ha afirmat que “del que no s’està parlant és que hi ha un mercat desregularitzat que és cada cop més gran i que ha permès posar el preu que els dona la gana, i que, sobretot, és un incentiu per fer fora llogaters”. A més, Aragonès ha afegit que “el que cal és modificar la LAU (Llei d’Arrendaments Urbans) i regular el preu dels lloguers de temporada i d’habitacions, que ara mateix estan fora de control”.

En aquest sentit, l’entitat fa una crida a la mobilització pel 5 d’abril, on a partir de les sis de la tarda a la plaça Espanya de Barcelona es manifestaran per demanar rebaixes en el lloguer i que l’habitatge no sigui una eina d’especulació.