L’Ajuntament ha adjudicat els projecte de rehabilitació del Pont d’en Jordà, també conegut amb el nom del Pont de la Torrassa, que uneix aquest barri amb el de Santa Eulàlia. La reforma, que s’iniciarà a l’octubre, consistirà en el sanejament i reforç de l’estructura metàl•lica del pont i les baranes, així com la renovació del paviment de la passarel·la i la millora de l’enllumenat.

Després de sanejar l’estructura del pont, malmesa pel pas del temps i l’exposició a les condicions meteorològiques, es protegiran i pintaran les baranes i alguns dels elements metàl·lics. També es repararan les superfícies de formigó, es canviaran les malles rovellades i trencades i es renovarà el paviment de 42 metres.

Una actuació que mantindrà les característiques constructives del pont i seus els acabaments originals. En aquest sentit, també s’eliminaran les xapes dels accessos perquè no compleixen amb la coherència estètica del conjunt i s’instal•larà enllumenat de tipus monumental.

Així, David Gómez, tinent d’alcalde de Manteniment i Serveis, explica que “es tracta d’una reforma integral i serà un pont que estarà nou, però mantindrem els trets històrics”.

I és que el Pont d’en Jordà, inaugurat el 1935, està declarat Bé Cultural d’Interès Local i forma part del PEPPA –el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de L’Hospitalet. Un element protegit que es mantindrà amb el soterrament de les vies i que, en els últims anys, diverses entitats han demanat que es restaurés pel seu mal estat de conservació.

Per tal de no afectar el pas dels vianants ni la circulació de trens, els treballs es faran sobretot de nit amb mesures que garantiran el descans veïnal.

Gómez assegura que “tots esperàvem aquestes obres i teníem la voluntat política de fer-les per mantenir aquest element patrimonial, però la redacció del projecte ha estat complexa. Es tracta d’un pont que s’utilitza i que passa per sobre una infraestructura ferroviària d’una altra administració”. 

Està previst que les obres comencin a l’octubre i s’allarguin cinc mesos. L’actuació, subvencionada per la Diputació de Barcelona, compta amb un pressupost de 332.700 euros.

La reforma de la rampa i les escales mecàniques que permeten accedir al pont des de Santa s’ha projectat per a segona fase.