El Partit Popular va guanyar les eleccions europees a Espanya el passat diumenge 9 de juny. Tot i això, “no és la victòria que esperaven” ha explicat Marc Guinjoan, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona a l’entrevista de l’Informatiu, fent balanç dels darrers comicis.
El partit d’extrema dreta d’Alvise l’única sorpresa
I és que tot i que el PSOE passa de ser la primera força a la segona, els socialistes resisteixen en un context en el qual l’amnistia els podia passar factura. “Se acabó la fiesta diria que en certa mesura ha estat la sorpressa més important de la nit” ha comentat el politòleg.
Els independentites perden força
En clau catalana, destaca la davallada dels partits independentistes, encara que “ja fa temps que observant una forta desmobilització del votant independentista que havíem vist ja a les passades eleccions al parlament català”. També ha parlat del canvi de tendència i és que “l’independentisme perd un llençol a cada bugada”.
A més, Guinjoan destaca que el fet que dos partits que es van presentar a les eleccions del Parlament com són CUP i Aliança Catalana, hauria pogut provocar que molts votants potencials d’aquests dos partits oposats s’hagin quedat a casa.
El pròxim Govern de la Generalitat
Respecte a l’elecció de Josep Rull (Junts) com a president de la mesa del Parlament, el professor de la UAB considera que és bastant interessant: “Ens permet entendre que pot passar, si Esquerra Republicana accepta la presidència del Parlament de Catalunya, tot estaria indicant que és una via cap a la formació d’un tripartit”.
Marc Guinjoan creu que el partit republicà negociarà amb el PSC, però que aquesta negociació serà molt dura i que “si hi ha Govern, serà un govern de Salvador Illa amb el suport d’Esquerra”.