El Ple municipal, a través d’una moció conjunta de PSC, ERC+EUiA i L’HECP, instarà a la inmobiliària de CaixaBank (abans La Caixa), INMO Criteria, que no vengui a privats els habitatges de lloguer protegit de les promocions Indo, Porta Nord i Enric Prat de la Riba i els passi a l’Incasòl. El PP va votar-hi a favor i Vox s’hi va abstenir.

Les tres promocions van ser impulsades per l’antiga Obra Social de La Caixa i, com altres moltes a Catalunya, es va beneficiar de sòl públic o subvencions institucionals per fer lloguer assequible. Són la promoció Indo a l’avinguda del Carrilet 114 i c. de la Cooperativa 16-18 en règim de protecció oficial; la promoció de la Porta Nord a la carretera de Collblanc, 157-159, i una altra al carrer d’Enric Prat de la Riba, 278, gestionades amb criteris de protecció oficial per acords previs.

Amb el canvi del sector bancari, la gestió d’aquestes promocions va passar a l’empresa INMO Criteria Arrendamientos III SLU i van començar els problemes.

De la loteria al malson

Com va relatar davant el Ple Daniela Corbo, afectada de la promoció Porta Nord i membre del Sindicat de Llogateres, en renovar els contractes de renda es va apujar el preu i va desaparèixer la clàusula d’opció a compra amb descompte del preu abonat en concepte de lloguer. “Quan ens van donar les claus ens van dir que ens havia tocat la loteria”.

Corbo va explicar que “si no signàvem, li donaven el pis a una altra persona. A més ens han fet signar contractes amb clàusules abusives, com pagar l’IBI, l’assegurança i las despeses de comunitat. El manteniment dels edificis és deficient o inexistent, amb plagues formigues i ratolins. Ja hem presentat dues demandes contra INMO Criteria. Però l’any vinent s’acaben els contractes de lloguer actuals. Ens han ofert comprar els pisos per 400.000€ i alguns que han quedat lliures els estan llogant per temporada”.

Aquestes relació de fets va portar a la moció presentada per PSC, ERC+EUiA i L’HECP que insta a La Caixa a no vendre a privats els habitatges i transmetre les tres promocions a l’Incasòl. També l’insta a preservar els arrendataris, tret que els afectats no ho vulguin, fins al traspàs a l’Incasòl.

En nom del PSC, el regidor José Antonio Alcaide, va afirmar que “aquest govern acompanyarà els afectats. No és justificable l’actuació de La Caixa. No ens podem permetre en aquesta situació d’emergència habitual perdre cap habitatge protegit”.

El portaveu d’ERC+EUiA, Jaume Graells, va denunciar que “no es tracta d’una immobiliària, era una obra social que va obtenir recursos públics i ara ens estant traint. La Generalitat vol fer 50.000 habitatges de protecció però si perdem els que tenim, quin negoci fem?”.

El PP va votar a favor de la proposta. La portaveu Sonia Esplugas va mostrar la seva solidaritat amb els afectats i va titllar “hipòcrita” el PSC. “Aquesta situació va anys que dura. Al març del 2023 vam portar una moció sobre el tema i van votar-hi en contra. Ara fem tard”.

I en nom del grup L’HECP, el portaveu Manuel Domínguez va qualificar CaixaBank “d’autèntics trilers”. “Com Ajuntament” –va demanar– “hem d’estar al costat dels afectats i hem d’aprovar ja el Pla local de l’habitatge. El cas de La Caixa és escandalós”.

Vox, per la seva banda, es va abstenir. “Defensem el dret a l’habitatge però aquesta moció és mostra del fracàs de les polítiques d’esquerra, la manca d’habitatge s’ha cronificat i pugem els preus amb la nova llei del govern central sobre els lloguers, per no parlar de l’ocupació il·legal i els inquiocupes”, va dir el portaveu Francisco González.

L’Agència de Desenvolupament Urbà (ADU) es dissol

El Ple també va acordar dissoldre l’Agència de Desenvolupament Urbà (ADU). Aquest òrgan va ser creat el 1999 per dur a terme l’ordenació urbanística de la ciutat. L’aprovació del nou organigrama municipal per donar resposta a als nous reptes de la ciutat, incorpora, entre d’altres, la Direcció de Serveis de Desenvolupament Estratègic, adscrita a la Regidoria de Govern de l’Agenda Urbana 2030-2050, que assumeix bona part de les funcions i competències que fins ara ha vingut exercint aquest òrgan així com el seu personal. El Govern municipal considera que ara L’Hospitalet necessita d’altres plantejaments per als plans de ciutat com el de regeneració del Samontà.

A més, els regidors van donar el vistiplau a la renovació del conveni amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil i van lloar la seva tasca en situacions d’emergència a la ciutat i fora d’ella, com en el cas de la dana de València.

També es van aprovar diverses modificacions de crèdit per al programa de targetes moneder, el programa Respir d’Acordis per a familiars de persones amb discapacitat, el programa Gestímul de la Fundació Santa Eulàlia, els punts liles de les festes majors i obres de millora de les escoles bressol municipals La  Casa de les Flors, La Casa del Parc i La Casa de la Muntanya.

En l’apartat de participació ciutadana, a més dels afectats per la gestió immobiliària de La Caixa, també va intervenir l’entitat Foment de la Informació Crítica (FIC). En el seu nom, Juana Ibáñez va denunciar la paralització de la constitució del Consell Executiu dels Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet, un cop el Ple va rebutjar la proposta del govern sobre els tres periodistes que n’han de formar part. “El criteri sensat seria incorporar periodistes dels tres mitjans locals privats que hi ha a la ciutat: El Tot, Línia L’H i l’Estaca [vinculada al FIC]”.