Durant la sessió plenària de novembre el Consistori ha aprovat per unanimitat dues tramitacions urbanístiques que permetran, d’una banda, ampliar la superfície construïda de l’Hospital Duran y Reynals i d’altra, ampliar l’Institut Escola Puig i Gairalt al barri de Pubilla Cases.
Segons ha explicat el portaveu del PSC i primer tinent d’alcaldia, Francesc Belver, “aprovem de manera provisional un pla especial per augmentar el sostre edificable del Duran i Reynals en 12.000 metres quadrats”. L’entorn d’aquest centre hospitalari, ubicat a la banda sud de la Granvia, serà objecte d’una important transformació en el moment que comenci el desplegament del biocluster Biopol-Granvia.
Respecte l’institut escola s’ha tirat endavant amb els vots de tots els grups una modificació del Pla General Metropolità que facilitarà que la Generalitat pugui ampliar el centre educatiu en 1.156 m2 en el terreny situat al costat dels jardins Teresa Navarro. La modificació puntual del PGM afecta els terrenys situats entre l’avinguda de Josep Molins, la carretera de Collblanc, el carrer de l’Antiga Travessera i els jardins de Teresa Navarro, i a l’avinguda de la Primavera, cantonada amb l’avinguda d’Isabel la Catòlica.
Pressupost 2024, pendent
L’ordre del dia del Ple incorporava el dictamen d’aprovació inicial del pressupost general per a l’exercici 2024, però l’equip de govern l’ha deixat a sobre de la taula. “Estem acabant de negociar extres amb altres grups municipals i tant bon punt ho tinguem acordat els presentarem al Ple”, ha dit Belver.
Cal recordar que el PSC en aquest mandat governa amb minoria i, per tant, requereix de la suma de vots d’altres grups per tirar endavant els comptes.
La proposta de pressupostos per al 2024 que el govern de Núria Marín està presentant davant els consells de districte contempla uns comptes dotats de 324,7 milions d’euros, 66,2 milions més que el 2023. Aquest augment de més del 25% deriva de l’increment d’ingressos per les transferències de l’Estat i de la Generalitat i per l’increment d’impostos segons la proposta d’ordenances fiscals. Pel que fa a les inversions, el PSC contempla destinar-hi 24 milions d’euros.
6% del PIB català per a educació
En l’apartat de mocions, el Ple ha aprovat —a proposta del PSC i de LHECP, – adherir l’Ajuntament a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per CCOO que demana que a Catalunya es garanteixi per llei un mínim del 6% del PIB destinat a educació.
Segons el text, la despesa pública en educació va ser del 3,82 % del PIB del 2020 i es considera que aquesta xifra queda lluny del percentatge que hi dediquen altres països europeus que excel·leixen en model i resultats educatius.
Precisament, en l’apartat de participació ciutadana, ha pres la paraula Lorena González, coordinadora de CCOO L’Hospitalet, per defensar la necessitat de legislar per garantir el finançament del sistema educatiu. “És una necessitat i especialment per a la nostra ciutat que té una situació límit amb escoles saturades, ratios de 25 a primària, edificis del pla d’urgència pendents de reforma, mancances en educació infantil, FP, educació especial…”.
La moció del PSC i LHECP ha comptat amb el vot a favor d’ERC, l’abstenció del PP i el vot contrari de Vox.
Servei de menjador per als casals de la gent gran
També ha estat aprovada per unanimitat la moció presentada per ERC+EUiA i el PP que demana a l’Ajuntament que recuperi el servei de menjador als casals de la gent gran amb caràcter urgent, així com els serveis de podologia i perruqueria.
En aquest sentit, la regidora de Drets Socials, Laura Garcia Manota, ha explicat que s’està treballant en el concurs de licitació per adjudicar el servei i s’incorporaran millores. “Plantegem un canvi de paradigma que ens permeti no només prestar un servei sinó fer un acompanyament i seguiment de cada usuari per atendre les seves necessitats”.
Dignificar la zona esportiva de la Feixa Llarga
També ha obtingut el suport de tots els grups excepte VOX la moció presentada per ERC+EUiA que proposa dignificar la zona esportiva de la Feixa Llarga. Segons el coportaveu del grup republicà, Jaume Graells, “cal millorar l’enllumenat i ordenar la zona per garantir un ús on puguin conviure diferents activitats; accés als equipaments, pràctica de l’esport a l’aire lliure o espais per animals. Així com, la dotació de bancs, papereres, fonts, lavabos públics…”
Dinamitzar els mercats municipals
Una altra moció aprovada per unanimitat i a iniciativa del PP reclama dinamitzar els mercats municipals i presentar abans del 31 de gener l’Estudi que l’Ajuntament ha treballat en coordinació amb la Diputació de Barcelona per guiar en l’elaboració d’un nou pla estratègic. El text també demana revisar i actualitzar el Reglament de mercats municipals ja que l’actual data del 2007. La portaveu popular Sonia Esplugas ha demanat que el nou pla de mercats sigui ambiciós per revitalitzar-los i ha lamentat l’alt nombre de parades buides entre els vuit mercats de la ciutat i que durant el 2023 no hagi hagut subhasta per adjudicar-les.
Obrir el debat sobre l’urbanisme tàctic
Finalment, el Ple ha donat suport parcial a la moció presentada per LHECP que demana promoure un urbanisme més pacífic, millori els entorns escolars i obrint carrers a la ciutadania. El portaveu dels Comuns, Manuel Domínguez, ha afirmat que l’urbanisme tàctic “no és la millor solució” però pot ser una via per guanyar espais en els barris per a la ciutadania ja que “és reversible i és econòmic”.
L’alcaldessa Núria Marin s’ha mostrat partidària que el debat sobre aquest model d’urbanisme en els barris es plantegi en el marc dels consells de districte, com a òrgans de participació ciutadana.
25N, Dia internacional de la violència envers les dones
El Ple ha començat amb un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per les seves parelles o exparelles des de principi d’any i tots els grups, excepte VOX, han aprovat el suport de l’Ajuntament al manifest del 25N, Dia internacional de la violència envers les dones, elaborat pel Programa Municipal per a la Dona i els grups de dones de L’Hospitalet.
Recupera la sessió íntegra del Ple municipal, a la carta