El Ple municipal, en la sessió ordinària del mes d’abril celebrada aquest dilluns, ha aprovat una moció presentada presentada pels grups del PSC, ERC+EUiA i LHECP, a proposta de CCOO i UGT, amb motiu de la celebració de l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball. El text defensa garantir un treball digne per a tothom, així com un model de relacions laborals al servei d’una societat més justa i democràtica.

El text reivindica mantenir el compromís de revalorar el salari mínim interprofessional (SMI); implementar mesures per pal·liar els efectes de pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors i treballadores, derivades de l’alta inflació, així com promoure els canvis normatius necessaris per millorar la prevenció i la vigilància de la salut laboral en les empreses. Enguany, a Catalunya ja hi ha hagut vuit morts per accidents laborals.

En aquest sentit, a l’apartat de participació ciutadana, han pres la paraula Lorena González, coordinadora de CCOO L’Hospitalet, i Nicolás Cortés, delegat territorial d’UGT L’Hospitalet, impulsors de la moció, que han fet palès el seu compromís amb la millora de les condicions laborals de les persones treballadores de la ciutat.

Segons la líder de CCOO, “cal posar en valor les conquestes de les lluites sindicals. Com per exemple la pujada del Salari Mínim Interprofessional”. En aquest sentit ha instat a l’Ajuntament a donar suport davant el govern de l’Estat a la proposta que el SMI arribi al 60% del salari mitjà com diu la Carta social Europea. “I ara tenim un altre repte per endavant : la reducció de la jornada en dies laborables i hores, però no en salari”, ha afirmat.

Sobre aquest aspecte Nicolàs Cortès, ha afegit que “la reducció horària és fonamental. No hi haurà més treball amb la mecanització i la nova digitalització, com alguns diuen. Hi haurà menys feina i caldrà repartir-la. En això estem”. Cortès també ha destacat que L’Hospitalet ha de continuar mantenint i potenciant la indústria productiva. “No podem perdre-la” i ha esmentat com a positiva l’arribada de Chery i EV Motors a les instal·lacions de l’antiga Nissa de Zona Franca.

Per últim, el líder de la UGT va agrair que per quarta vegada el Ple debati una moció sobre l’1 de maig.

La moció en suport a les reivindicacions sindicals del Dia del Treball va ser rebutjada per VOX, mentre que el PP va votar a favor en excepte en un dels punts en que es va abstenir.