El Ple ordinari del mes de setembre, que ha tornat a ser telemàtic, ha tingut com a tema ‘estrella’ l’habitatge a partir de diferents mocions proposades pels grups municipals, entre elles l’elaboració d’un pla local per combatre l’ocupació il·legal i donar suport a un Pacte d’Estat per l’Habitatge. També s’ha aprovat instar la Generalitat a millorar la coordinació amb la comunitat educativa i l’Ajuntament per abordar amb garanties l’emergència educativa davant la Covid.
A proposta del grup de Ciutadans la moció sobre el Pla municipal contra l’ocupació il·legal ha comptat amb l’adhesió del PP i també del PSC, després que s’hagin acceptat les esmenes in voce dels socialistes que ha explicat el tinent d’alcaldia d’habitatge, Pepe Castro.
Segons el text definitiu, l’Ajuntament treballarà en un pla de mesures transversals per tal d’actuar des dels diferents departaments i serveis de l’administració local contra l’ocupació il·legal. Tot i això, es deixa clar que les mesures no atemptaran contra el dret a l’habitatge de les famílies vulnerables ni contra el dret a la propietat privada i es diu que “resulta igualment censurable la usurpació de bens immobles com, al mateix temps, el manteniment del parc residencial en situació de desocupació permanent”, en al·lusió als bancs o grans tenidors que agreugen la crisi habitacional.
Segons ha explicat el portaveu de Ciutadans, Miguel Garcia, aquesta proposta persegueix “dotar els ajuntaments d’eines per actuar contra els delictes associats a l’ocupació il·legal i els problemes de convivència que se’n deriven”.
Partint de l’elaboració d’un cens d’habitatges ocupats al municipi, el pla s’abordarà des de l’òptica de diferents serveis municipals (especialment, serveis socials i Guàrdia Urbana). En aquest sentit, segons Pepe Castro, una de les mesures previstes serà actualitzar el Pla Local de Seguretat amb mesures especifiques en aquest tema, que coordinin les actuacions de les diferents forces de seguretat que operen a la ciutat.
També en matèria d’habitatge s’ha aprovat, a proposta de LHECP, donar supor a un pacte d’estat pel dret a l’habitatge, que comprometi totes les administracions en la tasca de fer front a la crisi habitacional. Segons ha explicat la portaveu del grup, Ana M. González, “des del municipalisme hem de liderar una estratègia compartida amb la resta d’administracions per garantir el dret a un habitatge digne”. La moció també reclama a la Generalitat una nova llei de barris per a la rehabilitació habitacional i energètica en àrees amb habitatges envellits. La moció s’ha aprovat amb el vot de tots els grups, amb l’excepció del punt 2 que no ha comptat amb el suport del PP.
Una tercera moció sobre habitatge l’ha presentat ERC qui ha demanat el suport de l’Ajuntament a la “Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge”, aprovada pel Parlament de Catalunya i que va entrar en vigor aquest dimarts. El text, però no ha prosperat perquè tant PP, com Cs i PSC s’hi han desmarcat. Tot i això el portaveu republicà Antoni García ha defensat que “amb aquesta llei posem límits a l’especulació del mercat lloguer i als augments abusius” i ha demanat a l’equip de govern que impulsi l’elaboració del pacte local per l’habitatge proposat per ERC i que va aprovar el Ple en el 2015.
Crida davant l’emergència educativa
Seguint en el capítol de mocions s’ha aprovat a proposta del PSC demanar a la Generalitat que garanteixi la seguretat dels alumnes durant aquest curs escolar, aportant els recursos necessaris i millorant la coordinació amb l’Ajuntament i amb la comunitat educativa. Segons el tinent d’alcaldia d’Educació, David Quirós, el Departament d’Educació ha de consensuar millor la planificació i les mesures per afrontar la situació d’emergència educativa en un context de creixents desigualtats, i “no torni a traslladar la responsabilitat als centres educatius i ajuntaments sense acord previ”. El text ha rebut el suport de PP, LHECP i Cs. ERC que només ha votat favorablement el primer punt.
El ple també ha donat llum verda per unanimitat a la proposta d’ERC per reclamar al govern espanyol que modifiqui la Llei d’Estabilitat Financera i permeti que els ajuntaments puguin disposar dels seus estalvis per destinar el 100% del superàvit municipal a pal·liar la crisi provocada per la Covid-19, a través de polítiques socials, ajuts al comerç local i a les petites i mitjanes empreses.
Per últim, a proposta d’LHECP s’ha aprovat adherir L’Hospitalet al Pacte de Teguise, que exigeix canvis legislatius per a l’eradicació del maltractament animal. El text demana la reforma del Codi civil espanyol per distingir els animals de les coses, com ho referma el Tractat de Lisboa i el règim jurídic que els atorga el Codi civil català.
Equipaments municipals per descongestionar els CAPs
Durant el debat dels dictàmens de l’ordre del dia, l’equip de govern ha anunciat que està ultimant una dotació d’equipaments municipals que es posaran a disposició del Departament de Salut. L’objectiu és descongestionar els CAPS derivant a aquests espais municipals els usuaris que s’hagin de vacunar de la grip o bé destinar-los a la realització de cribatges massius de proves PCR per detectar contagis de la Covid.
Aportació per a Fira 2000, SA
El Ple també ha aprovat l’aportació de 6,6 M€ a la societat mercantil Fira 2000, SA en compliment del conveni per ampliar la Fira de Barcelona signat el 2015 per totes les administracions que formen part de la societat: Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l’Àrea Metropolitana, l’Ajuntament de L’Hospitalet i la Cambra de Comerç. El mateix convenir preveu una altra aportació de la mateixa quantitat prevista per al 2021.
Al mateix temps, s’ha donat el vistiplau a la reducció de capital de Fira 2000, per sufragar les pèrdues dels últims exercicis. L’oposició ha coincidit a assenyalar que cal un canvi de gestió per aturar la deriva de pèrdues. El tinent d’alcaldia de Planificació Estratègica,Francesc Belver, ha recordat que el possible canvi de model de gestió de Fira 2000 està en mans de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que tenen una amplíssima majoria de les accionariat.